De røde vine - Bergmanns Vinside

Gå til indhold

Hoved menu:

De røde vine

Frankrig > Loire

Chinon, Bourgueil, St. Nicolas-de-Bourgueil & Saumur-Champigny

Chinon og nabo-appellationerne Bourgueil, St-Nicolas-de-Bourgueil og Saumur-Champigny er Cabernet Franc land. Denne drue, der ellers er mest kendt som "hjælpe" drue i Bordeaux, er eneste tilladte drue. Cabernet Franc giver her vine, der er blevet sammenlignet med en blanding af Bordeaux og Beaujolais, med strukturen og elegancen fra en god Medoc, fylden og blødhed fra en god St.Emilion og frugten fra en god Beaujolais.
Chinon vinene er de kendeste, de er generelt lettere og mere delikate en dem fra Bourgueil, men der er store udsving og mange forskellige typer, alt efter om de er dyrket på de sandede jorder ved floden (Vienne, en sideflod til Loire), på plateauet eller på skråningerne, hvor de bedste vine normalt kommer fra. For det meste er vinene dog en blanding.
Bourgueil kommer fra fra et sand- og grusplateau ved floden (Loire) eller fra sydvendte tuf- og lerskråninger og er normalt længelevende. De bedste kræver nogen lagring før de er tilgængelige.

<
 
>

St.-Nicolas-de-Bourgueil er en selvstændig appellation i et hjørne af Bourgueil. Jordbunden er her lettere, og vinene fra St.-Nicolas er normalt de lettest tilgængelige og mest delikate.
Saumur-Champigny er fra Anjou og ikke, som de andre, fra Tourraine og ligger på den anden side af Loire floden. De er ikke så kendte, men der er mange der mener Saumur-Champigny producerer den bedste rødvin fra Loire. Det er vine med stor krop og dyb farve.
De fleste vinhuse har normalt fire forskellige vine at byde på: en Rosé, lavet på Saignée-metoden (efter nogen timers kontakt med drueskindet lader man den fritløbende juice løbe fra før man gærer resten videre til rødvin). Det kan være en meget frisk og delikat vin i sommervarmen. Af de røde er der en normalt en Cuvée Tradition, lavet på vinen fra unge vinstokke, beregnet til at drikke ung, en Cuvée Vieilles Vignes, lavet på vinen fra ældre vinstokke (fra 30-40 år). Denne type er mere fyldig og rund og kan være lagret på egetræsfade. Og så er der endelig husets Cuvée Prestige, lavet på gamle vinstokke fra udvalgte marker og næsten altid lagret på små barriques, hvoraf en del er helt nye. Prisniveauet er yderst rimeligt, fra € 5 til ca. € 18 for de fineste.
Vinene ses som sagt meget sjældent i Danmark, men her er nogle indtryk fra vores besøg i regionen. Tipsene er hermed givet videre  til interesserede importører.

 
Copyright 2016. All rights reserved.
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu