Dom. Les Hautes Cances - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. Les Hautes Cances

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne > Dyrkere i Cairanne
Sidste nyt: Domaine Les Hautes Cances har skiftet ejere. Ægteparret Achiary-Astart har pr. 1 juli 2019 besluttet at sælge deres vingård til Domaine Pierre Amadieu i Gigondas. Indtil videre vil vingården fortsætte som hidtil, og Domaine Pierre Amadieu vil i samarbejde med Anne-Marie Astart fortsætte med at producere de samme vine, som man indtil nu har lavet og benytte sig af samme forhandlere. Salget sker fordi ingen af ægteparrets børn ønsker at overtage driften af vingården.
Domaine les Hautes Cances ejedes af ægteparret Anne-Marie og Jean-Marie Achiary-Astart, som begge er uddannede læger, men som i 1992 blev nødt til at træffe et valg, da Anne-Marie Astart arvede familiens vingård: Skulle man sælge eller selv overtage driften. Parret valgte at overtage, i begyndelsen blev vinene solgt til kooperativet og Jean-Marie Astart forsøgte at videreføre sin psykiatriske praksis, men i 2000 besluttede han at blive fuldtids vinbonde.
I begyndelsen blev vinene lavet i de gamle kældre på domænet, men de var for små og trange, så i 2004 byggede man helt nye, halvvejs underjordiske kældre, hvor hele vinfremstillingen foregår ved hjælp at tyngdekraften, druerne kommer ind for oven og sendes ned i de forskellige tanke, hvor de får en kort gæring på max. 2 uger hvor marc'en holdes nede i den gærende saft for at bevare frugt. Dette gør at man undgår at pumpe vinen rundt. Derefter lagres vinene i ca. 1 år på 2-4 år gamle barriques.
Huset laver 4 Cairanne vine, en god hvid, samt tre røde. Cuvée Tradition laves på Grenache, Syrah, Mourvedre, Carignan og Cinsault med et udbytte på ca. 32 hl/ha. Det er en tæt og mørk vin, med en kraftig duft af mørke frugter. I modsætning til de fleste andre "mindre" vine fra forskellige vinhuse, virker Tradition mindre tilgængelig som ung end de bedre kvaliteter, men med lidt luft eller tålmodighed får man en særdeles flot vin. Næstre trin op er Cuvée Vieilles Vignes, som laves på 100 år gammel Grenache, Mourvedre og Syrah, det er en mere rund og blød vin på grund af den gamle Grenache. Husets topvin hedder Cuvée Col du Debat, den laves på Grenache, Syrah (den originale lille Syrah-drue fra det nordlige Rhône kaldet "Serine"), Carignan og Counoise og kommer fra en nordvendt vinmark, hvor den relative kølighed sikrer en længere modningsperiode. Udbyttet er meget lille, kun 15-20 hl/ha. En utrolig flot vin, der da også fuldt fortjent har fået "Coup de Coeur" i Guide Hachette. Vinene bliver markedsført i Danmark af Vinhuset Les Cepages.
Tilbage til indhold