Dom. Schoenheitz - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. Schoenheitz

Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
Wihr-au-Val er den sidste vinby inden man forlader vinrutens bakker og kører op i de egentlige Vogesere. Byen havde tidligere et godt ry for især Pinot Noir rødvine, især fra marken Herrenreben, der tidligere tilhørte Habsburg familien. Men kampene i to verdenskrige sørgede godt og grundigt for at ødelægge de sidste vinmarker, og byen ville måske ikke have været en vinby i dag hvis det ikke havde været for Henri Schoenheitz. Han begyndte i 1971 at opkøbe stykker af de gamle vinmarker og genplante dem, og dette arbejde fortsattes af hans søn Henri og dennes kone, Dominique og deres søn, Adrien. i dag er domænet på 14 ha. og har marker på de bedste dele af de stejle sydvendte skråninger Holder, Herrenreben og Linsenberg. De fleste marker er så stejle, at man ikke kan bruge maskiner.
Henri Schoenheitz er i dag den eneste dyrker i Wihr-au-Val, der selv aftapper og sælger sine vine. Det er et gæstfrit sted at besøge, med et hyggeligt smagelokale, endda med børnehjørne, og de tilbyder også både vinkælderbesøg og markvandringer. Desværre kom vi nok lidt skævt ind på vores besøg. Vi ville gerne smage deres roste rødvine, men de smagsprøver vi fik kom fra flasker, der var under halvt fyldte og havde stået åbne i 14 dage. Da vi høfligt spurgte, om de ikke havde stået åbne for længe, fik vi et længere "skolemester" foredrag om, at rødvine havde godt af at stå åbne og ilte inden man drak dem. Ganske rigtigt, men nok ikke i 14 dage! Der var i hvert fald ingen duft og smag tilbage i de prøver vi fik. Vi var  klar til at gå igen med uforrettet sag, hvis ikke den unge dame, der også var i smagelokalet havde spurgt, om vi ikke også havde lyst til at smage deres nyeste Pinot Noir rødvin fra marken Linsenberg, der netop var blevet åbnet. Det var en helt anden sag, her var både duft af røde frugter, fylde og afrundethed med velintegreret træ fra fadlagringen. Så den blev købt, samt også nogle flasker af Pinot Noir Herrenreben, som er blevet rost i Guide Hachette og i flere andre vinguider. Siden er vinene blevet smagt herhjemme, og der er ingen tvivl: Det er nogle af de bedste rødvine fra Alsace vi endnu har smagt. Vingården laver 4 forskellige rødvine, en Classique (den måtte ikke hedde Tradition, det var nok for almindeligt), en Val St. Gregoire, og de to fadlagrede Herrenreben og Linsenberg. Vi fik af gode grunde ikke smagt nogle af deres hvide vine, som også roses i diverse guides. En enkelt vin fra dette vinhus kan købes hos Vin à la Carte og et par af de røde kan købes hos Vinhuset Les Cepages.
Tilbage til indhold