Dom. Wunsch et Mann - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. Wunsch et Mann

Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
Vi troede først GPS havde vist forkert, da den via en smal vej havde vist os ind på en stor gårdsplads og sagde at nu var vi fremme. Her var der ikke meget, der lignede en typisk Alsace vingård, ikke meget bindingsværk (jo. en bygning), ingen tomme vintønder og ikke mange blomster. Men da vi kiggede ind i bindingsværkbygningen var vi ikke i tvivl, her var et imponerende udstillingslokale med alt hvad vingården formår. Familien Mann har da også dyrket vin i Wettolsheim siden 1793 og i 1948 stiftede man i partnerskab med Joseph Wunsch huset Wunsch et Mann. Joseph Wunsch døde i 1970 og siden da har huset været ledet af familien Mann, som i dag består af Marc Mann, ansvarlig for vinmarkerne samt de to brødre Maxime (kældermester) og Thierry (ansvarlig for salg). Vingården er i dag på 25 ha og økologisk. Markerne ligger i Wettolsheim og de omkringliggende byer, med parceller i bl.a. Grand Cru markerne Steingrubler, Hengst og Pfersigberg. Desuden driver man en negociant virksomhed, som køber druer fra mindre avlere, der, ligesom man ser det flere andre steder i Alsace, fortrækker at sælge druer til folk man kender, frem for at levere til store, upersonlige kooperativer.
Vingården laver omkring 30 forskellige vine, så da Thierry Mann skænkede op i smagelokalet, som ligger over for udstillingslokalet, var vi nødt til at begrænse os. Vi valgte at smage de forskellige Pinot Noir vine, samt enkelte andre af speciel interresse. Vi smagte først Pinot Noir Prémiere Selection, husets basislinie, en behagelig, traditionel Alsasisk Pinot Noir, frisk og lidt fyldigere end normalt. Derefter en Vin de Réserve, "Coteaux des Cerises", hvor vi nu er ovre i retning af en "rigtig" rødvin. Derefter en Pinot Noir "Clos Rosalys", en nytilpantet vinmark mellem grand cru markerne Hengst og Steingrubler, en blød og kraftig rødvin med duft af røde frugter, lagret på egetræsfade. Og sidst, men ikke mindst, Pinot Noir "Equus", en stor rødvin, tæt og mørk, som lagres på små egetræsfade, heraf 1/3 nye, i 18 måneder, for derefter at blive tappet på flaske uden filtrering, for så igen at lagre på flaske inden den sættes til salg. "Equus" er latin for hest, og vinen  kommer da også fra Grand Cru marken "Hengst", som nu er blevet anerkendt som Grand Cru også for Pinot Noir.
Foruden ovennævnte, smagte vi også en Prémiere Sélection Gewurztraminer, som helt ekseptionelt er gæret helt tør. Man har her stadig duften og fylden af Gewurztraminer uden sødmen, som ofte kan blive for meget. Desuden smagte vi "Aud'Ace", en helt speciel vin blandet af Pinot Noir fra Alsace og Grenache Noir fra Fitou i Languedoc, hvor et familiemedlem har en vingård. En krydret og letdrikkelig vin, ifølge Thierry, velegnet til grillmad.
Tilbage til indhold