Domaine Jubain - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Domaine Jubain

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne > Dyrkere i Cairanne
Hvad har verdens ældste vampyr og rødvin fra Cairanne til fælles. Svaret findes på Domaine Jubain, der drives af Patrice Jubain, en af de dygtige og ambitiøse ny vindyrkere, der myldrer frem i Cairanne. Da Patrice Jubain overtog domænets 40 ha. blev hele produktionen afsat til kooperativet, men Jubain ønskede at være mere end vindyrker, han ville være vinmager, og siden 2004 har vinene  været lavet på domænet efter princippet "Culture tradtitionelle a l'ancienne", dvs. ingen afstilkning, lang macerationsperiode og frem for alt: ingen træfade. Hovedparten af vinen sælges endnu til kvalitetsproducenten Jean-Louis Chave fra Nord-Rhône, men planen er, lidt efter lidt, at afsætte mere og mere af produktionen selv.
Domænet har indtil nu kun fremstillet en vin "Cairanne Vieilles Vignes" lavet på 50% Grenache, 25% Mourvedre, 15% Syrah, 5% Cinsault og 5% Carignan fra vinstokke med en alder på over 60 år. Det er en både mørk og tæt vin, blød og kraftig  med masser af mørke frugter og en lang eftersmag. En flot vin, der smager godt nu, men som vinder ved lagring.
Ved vores besøg blev vi også præsenteret for de første årgange af husets topvin "Trémère". Og det er her vampyren kommer ind, Patrice Jubain er meget interesseret i rollespil, og Trémère er verdens ældste nulevende vampyr, men samtidig nu også navnet på en parcel med domænets allerældste vinstokke, Grenache og Carignan, med en alder på måske 120 år. En tidligere ejer anså i hvert fald allerede i 1941 vinstokkene for at have en meget høj alder. Vinen "Trémère" laves på lige dele Grenache og Carignan. Det er en stor og elegant vin, kraftig, krydret  og med en lang eftersmag, en "udødelig vin" og med en pris på € 13 alle pengene værd. Vinene er købt på domænet, som for øvrigt er svært at finde, da der ingen skiltning er. Da jeg spurgte Patrice Jubain hvorfor, var svaret, at han for det meste var i marken og derfor ikke har tid til at bemande et smagelokale, men at altid var åbent for folk, der lavede en aftale. Vinene importeres endnu ikke i Danmark. Hvem kommer først?
Tilbage til indhold