Gigondas,Vacqueyras,Seguret,Sablet - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Gigondas,Vacqueyras,Seguret,Sablet

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Gigondas,Vacqueyras,Seguret,Sablet
<
 
>
Nabobyerne Gigondas, Vacqueyras, Sablet og Seguret ligger som perler på en snor ved foden af Dentelles de Montmirail (kniplingsbjergene), og vinmarkerne ligger på skråningerne (op til 600 m) og i dalene. Jeg tager de fire byer under et, for selv om der er forskel, f.eks har hverken Seguret eller Sablet fået deres selvstændige appellation endnu, så har de fleste dyrkere marker i flere byer og laver vine derfra.
Gigondas fik sin selvstændige appellation i 1971, medens Vacqueyras måtte vente til 1990. Der er mange ligheder mellem de to appellationer og mange af de lokale vinbønder har marker i begge. Begge steder er Grenache hoveddruen, i Gigondas 80% eller derover, mens reglen i Vacqueyras siger, at Grenache, Syrah og Mourvedre tilsammen skal udgøre mindst 80% af druerne. Begge appellationer er kendt for yderst kraftige vine, fra store bulderbasser på massive 15% alkohol og endda derover til mere elegante og udtryksfulde vine. Gigondas regnes af mange som en slags "lillebror" til Châteauneuf-du-Pape, men der er ikke meget lillebror over en vellavet Gigondas og generelt er producenterne i både Gigondas og Vacqueyras meget ambitiøse.
<
 
>
<
 
>
Seguret er en af Frankrigs smukkeste landsbyer, som den ligger klinet op af bjergsiden med borgruinen øverst på bjerget.
Sablet er en typisk provencalsk landsby med rester af de gamle bymure, smalle gader og gyder og kronet af kirken øverst oppe. Der er ikke så mange selvstændige dyrkere endnu, selvom flere og flere melder sig ud af kooperativet for at starte for sig selv.
<
 
>
Tilbage til indhold