Mas de Capitelles - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Mas de Capitelles

Frankrig > Languedoc/ Roussillon > Faugères > Dyrkere i Faugères
I modsætning til foregående ejendom kan vinene fra Mas des Capitelles så vidt jeg ved ikke fås i Danmark. Tilsyneladende sælges det meste af vinen fra dette domæne på 24 ha. fra "stalddøren". I 35 år, indtil 1999, indgik vinene fra Mas des Capitelles i vinene fra cooperativet i Faugères, men siden Jean Laugé overtog driften fra sin far, og nu assisteres af sine to sønner Cedric og Brice, er der rigtig kommet gang i udviklingen af dette domæne. Man er netop færdig med omlægningen til økologisk drift, og samtidig er man i færd med at omlægge en del af domænets marker til biodynamisk drift efter Rudolf Steiners principper.
Domaine Mas des Capitelles er meget let at finde, da det ligger midt i vinmarkerne 500 m fra indkørslen til Faugères by. De holder åbent hver eneste dag fra 9-19, og man er altid sikker på en varm velkomst.
Domænet laver 3 forskellige rødvine, en "Tradition", en "Vieilles Vignes" og topvinene "Loris" og Collection No. 1 og No. 2. Fælles for alle vinene er, at de er forholdsvis bløde og lette at gå til allerede som unge, men de lagrer også godt. Selv drak jeg i 2008 en Loris 2000 som var på toppen uden på nogen måde at lide af alder.
"Vieilles Vignes" laves på 25% 80-årig Carignan, 50% Mourvedre og 25% Syrah med et meget lavt udbytte, 30 hl/ha. 20% af vinen lagres på nye egetræsfade i 14 måneder. En blød og kraftig vin, der fylder munden.
Topvinen (og det er virkelig en topvin) "Loris" laves på 80% 80-årig Carignan og 20% Mourvedre. Udbyttet er helt nede på 25 hl/ha og 80% af vinen lagres på franske egetræsfade i 14 måneder. En stor og indsmigrende vin, kraftig og med masser af frugt. De nye topvine, Collection No. 1 laves på 80% Mourvedre og 20 % Carignan og Syrah. Collection No. 2 laves på  80% Syrah og 20% Carignan og Mourvedre.
Domænet har sit navn de mange små stenhytter, Capiteller, som findes omkring i markerne. Disse hytter blev tidligere brugt af fårehyrderne.
Tilbage til indhold