Om Alsace - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Om Alsace

Frankrig > Alsace
<
 
>
Danmark er i dag verdens femte største importør af Alsace-vine (et fald fra fjerde-pladsen), og da Alsace er det franske vindistrikt, der ligger nærmest ved Danmark, er det også et yndet feriemål for mange danske. Og der er da også meget dejligt i Alsace. På grund af Vogeserne ligger Alsace i regnlæ for vestenvindene, og Colmar er derfor den by i Frankrig, hvor det regner mindst. Når dertil lægges dejlig vin og stribevis af idylliske småbyer, kan man godt forstå at man hører mere dansk end fransk i Riquewihr, Ribeauvillé og Eguisheim i feriesæsonen. Dette behøver dog ikke at afskrække nogen, for få kilometer væk fra menneskemylderet og turistbutikkerne i disse turistcentre, er der lige så hyggeligt i de mange andre småbyer, hvor der også findes masser af dygtige vinbønder, lige så gode som de kendte (og dyre) Trimbach, Hugel, Weinbach osv.

Alsace netop nu.
Vin Sec. Da jeg i sin tid faldt for Alsace-vinene var det tørre vine, senere kom Vendange Tardive og Selection Grains Nobles til, i sagens natur sødere vine, da de laves af overmodne eller druer ramt af pouriture noble, men alle de normale vine var tørre. I de senere år er min interesse for Alsace vine faldet, fordi jeg fandt at de blev sødere og sødere, hvilket ikke faldt i min smag, men sikkert i mange andres. I hvert fald har det i de senere år været svært at finde vine anmeldt i bl.a. Guide Hachette med en restsukker-procent på under 8-9 og for manges vedkommende op til 40-50%. Forklaringerne jeg fik gik på at det var den globale opvarmning, mens andre sagde, at vinbønderne var bange for, at vinene blev for alkoholstærke og derfor standsede gæringen, så alkoholprocenten ikke kom over 13,5. Men nu er der kommet en modreaktion, mange vinbønder ønsker at vende tilbage til den tørre vin og fra 2016 høsten skal der stå Vin sec på etiketten når vinen indeholder mindre en 4 gram restsukker pr. liter. Så er det spændende at se, om disse vine falder i forbrugernes smag.
Premier Cru. Alsace har i dag 51 vinmarker klassificeret som Grand Cru. Men mange vinbønder markedsfører i dag vine med navnet på den "lieu dit", den vinmark de kommer fra, og som regnes for ekstra god, uden at være klassiceret som Grand Cru. Man er nu gået i gang med at udvælge de marker, som kan klassificeres som "Premier Cru", ligesom i Bourgogne. Der er mange marker at vælge i mellem, så der vil nok gå mindst 5-6 år før en sådan klassifikation er på plads.
Tilbage til indhold