Dom. Joseph Gsell - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. Joseph Gsell

Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
I Orschwihr i det sydlige Alsace hedder den lokale Grand Cru mark Pfingstberg. Den er som de fleste andre Grand Cru marker tilplantet med de fire "ædle" druesorter, Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris og Muscat, men øverst oppe, på terrasser på den stejleste del, har Domaine Joseph Gsell en parcel tilplantet med ca. 50 årige Pinot Noir vinstokke, nok til en produktion på ca. 900 flasker årligt.
Domaine Joseph Gsell, der ligger i Grand Rue midt i Orschwihr, har været i familiens eje siden 1821 og ledes i dag af Nathalie og Julien Gsell. Vingården ejer ca 9 ha. rundt om Orschwihr og drives økologisk. Vingården laver to Pinot Noir rødvine, en Tradition, lagret 10 måneder på egetræsfade, der har fået Coup de Coeur i nyeste udgave af Guide Hachette, og så husets stolthed, Pinot Noir "Cuvée P" (for Pfingstberg, men betegnelsen Grand Cru må jo ikke bruges til Pinot Noir vine). Denne vin gennemgår en lang maceration og lagres derefter i 18 måneder på egetræsfade. Udbyttet er lavt, under 40 hl/ha. Vinen er tæt og mørk (for en Pinot Noir) med modne tanniner, med en duft af røde frugter, først og fremmest kirsebær. Det er en krydret vin med velintegreret træ fra fadlagringen. Denne vinen roses regelmæssigt i flere fransk vinguides, heriblandt Guide Hachette.
Skulle turen falde forbi, prøv da også "L'Insolent", husets Sylvaner specialitet fra skråningerne på Bollenberg. Hele vinifikationen af denne vin foregår på 500 liters egetræsfade. Den skulle egne sig specielt godt til hummer eller gedeost. Enkelte vine fra Domaine Gsell importeres importeres af Lautrupsminde Vin.

Tilbage til indhold