Château Mont-Thabor - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Château Mont-Thabor

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Châteauneuf-du-Pape > Dyrkere i Châteauneuf
Slottet, som er et rigtig slot, bygget af en fransk adelsmand i det 1700 århundrede, ligger på en lille høj i udkanten af Bedarrides i Châteauneuf-du-Pape vindistriktet. Slottet har haft en noget omskiftelig tilværelse, bl.a. har det været hovedsæde for en religiøs sekt, som, i følge traditionen, beplantede højen med træer fra Tabors bjerg i Israel, hvilket gav slottet dets navn. Siden blev det til diligence station, før det i begyndelsen af 1880'erne blev købt af Fritz Stehelin, som var indvandret fra Schweiz. Foruden vin dyrkede han tidsler (som blev brugt i uldspinderierne) samt havde en honningproduktion.
I dag ejes slottet af hans grandnevø Daniel Stehelin (hans bror og nevø laver en god vin i Gigondas, Domaine Pallière et Pied Gu) og i dag dyrkes der kun vin på de 4 ha. marker i Châteauneuf (Pied Redon og Croix de Bois for Syrah) og de 6 ha. Côtes-du-Rhône. Slottet producerer kun en rød Châteauneuf og en rød Côtes-du-Rhône. (der er dog også en minimal produktion af hvid Châteaneuf).
Den røde Châteauneuf er en virkelig flot vin, lavet på 80% Grenache fra meget gamle vinstokke, samt 15% Syrah og 5% Mourvedre/ Cinsault, og lagret 12 måneder på brugte egetræsfade (1 til 3 år gamle). Vinen er fyldig og kraftig, men samtidig blød og meget harmonisk med en duft af mørke frugter, lakrids og garrigue.
Côtes-du-Rhône vinen kommer fra 6 ha. marker beliggende i en samlet blok omkring slottet. Da slottet ligger på den forkerte side af motorvejen i forhold til Châteauneuf-du-Pape appellationen har disse marker kun ret til den simple AOP Côtes-du-Rhône. Men i følge Daniel Stehelin får de næsten samme behandling som husets Châteauneuf, dog undtaget lagring på brugte egetræsfade, og med et lidt højere udbytte pr ha. Det er der kommer en virkelig god Côtes-du-Rhône ud af, kraftig, fyldig og blød, en værdig lillebror til Châteauneuf'en. Vinene forhandles af Baltzersen Vin

Tilbage til indhold