Domaine du Trapadis
Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Rasteau > Dyrkere i Rasteau
Domaine du Trapadis ligger i den sydvestlige del af AOP Rasteau tæt på grænsen til Cairanne. Det er en gammel familieejendom, tilhørende de samme to familier siden 1860. I 1942 blev de to familer forenet ved ægteskab, da Helen Durands (og ja, Helen er en mand - i Frankrig er Helen et drengenavn) bedsteforældre giftede sig og samlede domænet. Indtil 1990 blev hele produktionen solgt til kooperativet. I 1990 startede den da kun 16-årige Helen Durand med aftapning af vin og startede på en ønologisk uddannelse, hvorefter han i 1996 overtog ansvaret for domænet.
I dag omfatter arealet 32 ha. hvoraf 24 ha. er Rasteau, 3,5 ha. Cairanne og resten ligger i den noget oversete naboby, Roaix, hvorfra druerne solgtes til kooperativet indtil 2012. Vinstokkene har en gennemsnitsalder på 35 år - de ældste parceller er plantet i 1922.
Domænet er certificeret økologisk siden 2010 og er på vej til at blive certificeret af Demeter som biodynamisk.
Domaine du Trapadis laver flotte vine med race og med stor respekt for områdets terroir. Helen Durands fik allerede sit internationale gennembrud med årgang 1998, og er blevet rost til skyerne af både La Revue du Vin de France og Robert Parker, der kalder Helen Durand "one of the up and coming stars of Rasteau".
Ved vores besøg smagte vi det meste af vingårdens produktion. Først en behagelig Côtes-du-Rhône, dernæst en udmærket Roaix Les Perrières, lavet på 70% Grenache, 20% Syrah og 10% Cinsault, et godt eksempel på at vinene fra Roaix kan andet og mere end bare at ende i en anonym blanding på kooperativet. Husets Rasteau "Tradition" laves på 70% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre og 10% Carignan og lagres 8 mdr. på cementtanke inden aftapning på flaske. Det er en flot Rasteau, kraftig, med mørke bær, tobak og "garrigue" til en rimelig pris. Vi smagte også husets Cairanne, som dog ikke gjorde det største indtryk. Det gjorde til gengæld den ene af husets to topvine "Les Adrès", lavet på 80% Grenache, 10% Mourvedre og 10% Carignan, 10% lagres på barriques. Den anden (og dyreste) topvin hedder "Harys", det er ikke navnet på en mark, men Syrah stavet bagfra. Denne vin er lavet på 80% Syrah og 20% af hvidvinsdruen Clairette. Udbyttet er kun 20 hl/ha. og vinen lagres på cementtank i 24 mdr. Denne vin var alt for ung endnu, så måske om nogle år? Vine fra Domaine du Trapadis kan købes hos Vinmportøren i Silkeborg