Maison Camille Cayran
Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne > Dyrkere i Cairanne
Maison Camille Cayran - Cave de Cairanne var tidligere byens alt dominerende kooperativ, men store investeringer i moderniseringer og et par millioner euro til deres Parcours Sensoriel, kombineret med at flere og flere af deres hidtidige leverandører har ønsket at starte for sig selv, efterlod kooperativet med en stor gæld og færre til at betale den. (Eller som en lokal vinbonde sagde til mig: "Alt for mange ansatte og alt for lidt vin!") Dette gjorde at kooperativet i februar 2014 var nødt til at gå i betalingsstandsning med henblik på en omorganisering. Dette har nu udmøntet sig i en samarbejdsaftale med negociantfirmaet "Les Grandes Serres" i Châteauneuf-du-Pape. Samtidig er antallet af ansatte faldet fra 42 til 14. Tidligere var antallet af vinbønder, der leverede druer til kooperativet op mod 200, det tal er i dag faldet til 53. Sidste Nyt: Fra 2020 fusionerer Cave de Cairanne med Cave Cecilia Chantecotes, kooperativet i nabobyen Sainte Cecile-les-Vignes, kun 6 km væk.
Cave de Cairanne er meget moderne og laver vine af høj kvalitet. Kooperativet sælger vine under to forskellige navne, Camille Cayran (vinhandelere og ved køb på stedet) og Victor Delauze (supermarkeder), kvaliteten er i de fleste tilfælde den samme.
Men det er først når man smager deres topvine, at man bliver imponeret. To vine, jeg faldt for, var "Les Voconces" lavet på 90% Grenache fra gamle vinstokke og 10% Carignan. 30% af vinen lagres på franske egetræsfade, ikke særlig almindeligt i området, da Grenache har let ved at oxidere. Vinen er blød og fyldig med masser af saft og kraft, kirsebær og peber (kendetegnet for de fleste Cairanne vine) med et tydeligt præg af eg.
Husets topvin, som kun laves i gode år og som de selv sammenligner med en god Châteauneuf-du-Pape, er Cuvée Antique. Vinen laves på 60% Grenache, 10% Syrah og 30% Mourvedre, men fra de allerbedste marker og med et endnu lavere udbytte (30hl/ha). 30% af vinen lagres også her på franske egetræsfade i et år, men efter at være tappet på flaske lagres vinen endnu to år før den sættes til salg. Seneste årgang til salg er 2018. En stor og mørk vin, tæt, med duft af brombær, lakrids og peber, men som de fleste andre vine fra kooperativet let at drikke.
Prøv også at besøge deres Parcours Sensoriel, som beskrives som "en oplevelse for alle sanser, syn, duft, følesans og lyd", der er gratis adgang. Nogle af vinene fra Cave de Cayranne forhandles af Cavalcade Vin og Masawine
Et par ord om kooperativer: Rundt om i det sydlige Rhône finder man mange kooperativer, næsten hver by har sit eget. Men i takt med at mange flere dyrkere har lyst til at være selvstændige, bliver flere og flere af de gamle "vinfabrikker" købt op eller sammenlagt med andre af de mere moderne kooperativer. Men selv de mest moderne kooperativer har i dag problemer, de har kapacitet til at fremstille meget mere vin end de får ind, så Cave Camille Cayran er ikke det eneste, der må fusionere.