Mas des Capitelles - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Mas des Capitelles

Frankrig > Languedoc/ Roussillon > Faugères > Dyrkere i Faugères
I 35 år, indtil 1999, indgik vinene fra Mas des Capitelles i vinene fra cooperativet i Faugères, men siden Jean Laugé overtog driften fra sin far, og nu assisteres af sine to sønner Cedric og Brice, er der rigtig kommet gang i udviklingen af dette domæne. I 2011 var domænet omlagt til økologisk drift, og i 2013 var de fleste af markerne omlagt til biodynamisk drift efter Rudolf Steiners principper. Domænet er i dag Demeter klassificeret.  
Domaine Mas des Capitelles er meget let at finde, da det ligger midt i vinmarkerne 500 m fra indkørslen til Faugères by. De holder åbent hver eneste dag fra 9-19, og man er altid sikker på en varm velkomst.
Domænet lavede 3 forskellige rødvine, en "Tradition", en "Vieilles Vignes" og topvinen "Loris", men nu er "Vieilles Vignes" den eneste, der stadig er på programmet. Vingårdens standardsortiment omfatter nu 3 vine: basisvinen hedder "La Catiede", dernæst kommer "Vieilles Vignes", som nu laves som tidligere "Loris". "Vieilles Vignes" laves på 80% Carignan og 20% Mourvedre, macerationen varer 30 dage og 20% af vinene lagres på barriques i 14 måneder. En tæt og kraftig vin med duft af røde frugter. Gårdens topvin hedder nu "Vintage", den laves på 40% Carignan fra meget gamle stokke, 30% Grenache og 30% Mourvedre, udbyttet er meget lavt, omkring 20 hl/ha. Carignan og Mourvedre lagres i 24 måneder på barriques og blandes derefter med Grenache fra tank for ikke vinen skal overdøves af træsmagen. Hvad angår "Loris" kan den stadig købes på stedet i årgang 2012, men jeg formoder den fremover vil udgå af sortimentet. Fælles for alle vinene er, at de er forholdsvis bløde og lette at gå til allerede som unge, men de lagrer også godt, minimum 10 år.
Som noget helt nyt er man i ekstra gode år begyndt at lave et topserie af det bedste vingården formår, denne serie hedder Collection, og den første blev lavet i 2007 kaldet "Collection No. 1", lavet på 80% Carignan og 20% Syrah og Mourvedre. "Collection no. 2" kom i årgang 2011, lavet på 80% Syrah og 20% Mourvedre, og seneste udspil "Collection no. 3" kom i årgang 2015. Denne er lavet på 80% Carignan og 20% Mourvedre og Grenache. Fælles for disse vine er, foruden en temmelig heftig pris på mellem €40 og €50, at de repræsenterer det bedste vingården formår. Udbyttet er meget lavt og vinene lagrer i 24 måneder på barriques og derefter i endnu 6 måneder på stålfade inden de sættes til salg. Jeg har endnu ikke smagt nogle disse vine, men glæder mig til at smage de par stykker, jeg har liggende i kælderen.
Domænet har sit navn de mange små stenhytter, Capiteller, som findes omkring i markerne. Disse hytter blev tidligere brugt af fårehyrderne.
To af vinene fra Mas des Capitelles forhandles i Danmark af Flexvine.dk
Tilbage til indhold