Châteauneuf-du-Pape
Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Châteauneuf-du-Pape
<
>
Omkring 20 km nord for Avignon ligger landsbyen Châteauneuf-du-Pape, som har taget navn efter slottet som pave Johannes 22. i 1317 byggede som sin sommerresidens. Tilbage af slottet står kun en stor mur og et halvt tårn, som rager højt op over landsbyen og som kan ses viden om.
I dag har appellationen Châteauneuf-du-Pape ca. 250 vindyrkere på et område på omkring 2800 ha. Spredt over kommunerne Châteauneuf-du-Pape (52%), Courthézon (21%), Orange (12%), Bédarrides (11%) og Sorgues (4%).
Vinmarkerne ligger på et højtbeliggende, meget stenet sletteland. Jordbunden består af den groveste blanding grus, eller af ler eller sand, dækket af et tykt lag små kampesten af størrelse fra en knytnæve til ”et knyttet barnehoved”. Disse sten opsuger solens varme dagen igennem og afgiver den til vinstokkenes rødder om aftenen og natten, hvilket sikrer høj modenhed af druerne. Samtidig holder stenene også på fugtigheden omkring rødderne i det varme og tørre klima, hvor mistralen blæser 110 dage om året.
Efter 1. verdenskrig var Baron le Roy fra Château Fortia foregangsmand i bestræbelserne på at hæve kvaliteten at distriktets vin. Dette førte til nogle af de strengeste regler i det franske appellationssystem: Vinene skal have et minimum af 12,5% alkohol (ikke noget problem i det varme klima — de fleste vine holder mindst 14%), høstudbyttet må ikke overstige 35 hl/ha., mindst 5% af druerne skal efterlades på vinstokkene efter høsten og alle vinene skal prøvesmages inden de har ret til appellationen.
Reglerne tillader ikke mindre end 13 forskellige druesorter, hvoraf 5 er hvide, men i praksis er det meget få slotte, der bruger alle 13, og da i meget små mængder ”som salt og peber”. De vigtigste druesorter er Grenache, Syrah, Mourvedre samt de hvide Roussanne og Clairette.