Dom. de Châteaumar - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. de Châteaumar

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Châteauneuf-du-Pape > Dyrkere i Châteauneuf
I og omkring byen Châteauneuf-du-Pape vrimler det med vinhuse, det er her man finder de fleste af de store og kendte, og også de højeste priser. Men hvad finder man, hvis man bevæger sig lidt væk, til "udkants" Châteauneuf, hvis man kan være bekendt at bruge det udtryk? Det satte vi os for at finde ud af, og det gav flere positive oplevelser.
Domaine de Châteaumar ligger i kommunen Orange som den allersidste vingård på vej ned mod Rhône-floden, før vejen svinger tilbage mod Châteauneuf-du-Pape. Vingården har i generationer være drevet af familien Souret, og i dag er det Frederic Souret  der har anvaret, godt hjulpet af far Jean-Felix. Vinene dyrkes i dag efter økologiske principper, men uden certifikat, her mener man, lige som flere andre steder, at det er alt for besværligt og tidkrævende at opnå certikatet, alt for mange attester og papirnusseri, men derfor kan man jo godt følge retningslinierne.
Domaine de Châteaumar har 5 ha. marker i AOP Chauteauneuf-du-Pape, (det var forøvrigt her på domænet  jeg første gang blev præsenteret for forkortelsen CH9 for Châuteauneuf)  lerjord dækkes af de kendte rullesten. Man laver kun en (rød) Châteauneuf "Secret de nos Vignes" lavet på 85% Grenache, 10% Syrah og 5% Mourvedre. Omkring 70% af vinen lagres på egetræsfade i 12 - 18 måneder alt efter årgang. Vinen er elegant, silkeblød og lækker med duft af kirsebær og andre røde frugter, og den sælges til, for Châteauneuf, en yderst rimelig pris af € 15.
Foruden de 5ha. Châteauneuf råder vingården over 10 ha. marker klassificeret som AOP Côtes-du-Rhône, men i stedet for at gøre som de fleste andre steder, at lave en blandingsvin, laver man her to enkeltdrue-vine, "Cuvée Bastien" lavet på 100% Grenache og "Cuvée Vincent" lavet på 100% Syrah. Vores favorit var så absolut Grenache-vinen, som også er meget populær i USA, hvortil det meste af eksporten går.
Tilbage til indhold