Alsace rødvin
Frankrig > Alsace
Pinot Noir udgør ca 10% af druerne i Alsace og procenten er stigende. Men rødvinene fra Alsace har ikke haft det bedste ry, og ses tit beskrevet som en meget mørk rosé. En dyrker har endda beskrevet de alsaciske rødvine som ”vores mørkeste hvidvin”. Og her lå nok det vigtigste problem, alt for mange lavede deres rødvine på samme måde som deres hvidvine, og så hjalp det ikke at lagre dem på egetræsfade, som det blev moderne at gøre. Den lette vin overdøves ofte af den kraftige træsmag.
Men alt dette er ved at skifte. Mange unge vindyrkere, hvoraf mange har "stået i lære” i andre vindistrikter, både i Bourgogne, Rhône samt så langt væk som i Californien og Australien, er blevet grebet af at lave ”rigtige” rødvine, der kan konkurrere med naboen i Bourgogne. Og det er lykkedes. De bedste rødvine fra Alsace er ikke længere nogen joke, men har tværtimod vundet i blindsmagninger over store Bourgogner.
Hvad har så skabt forandringen. Først og fremmest et meget lavere udbytte, helst under 40 hl/ha. Du laver ikke god rødvin med et udbytte på 80 hl/ha. Dernæst selvfølgelig fuldmodne druer og en længere macerationsperiode for at udtrække både farve og smagsstoffer. Og lagring på små egetræsfade hjælper også, hvis det ikke overdrives. Mange af de bedste rødvine lagrer på egetræsfade mellem 1 år og 18 måneder, men kun en del er helt nye. Nogle af de gode dyrkere mener dog, at små egetræsfade ikke hører hjemme i Alsace og lagrer deres vine på store fade kaldet foudres.
Og så skal man selvfølgelig plante sine Pinot Noir vinstokke i velegnede marker. Tidligere var instillingen til Pinot Noir ofte, at det ikke kunne betale sig at ofre dyr Grand Cru jord til denne drue når man ikke havde lov til at skrive Grand Cru på etiketten, men nu er flere og flere begyndt at dyrke Pinot Noir i Grand Cru markerne. Selv har jeg smagt rødvin fra Grand Cru vinmarker som Pfingsberg, Vorbourg, Hengst, Goldert, Froehn, Sonnenglanz og Zotzenberg. Det er nu blevet tilladt at skrive Grand Cru på rødvin, men kun for de røde vine fra to marker Hengst og Kirchberg de Barr, mens godkendelsen for Vorbourg ventes at komme i nærmeste fremtid.
Der dyrkes også røde druer på mange af de marker, der ventes at opnå betegnelsen ”Premier Cru”, som f.eks. Clos de Letzenberg, Rosenberg, Bollenberg, Sungass, Steinweg og mange andre. Samtidig er marker, der tidligere har været kendt for røde vine men har ligget uopdyrkede hen siden både første og anden verdenskrig, blev genplantet og laver i dag fortrinlige rødvine. Det drejer sig f.eks. om marker i Steinbach, Albé og Wihr-au-Val.
Mange af de nye, store rødvine tappes på en kopi af en gammel Alsace-flaske kaldet ”la Bourgeoise”, dette sammenholdt med prisen, som ofte ligger mellem € 15 - €25 kan give en et fingerpeg om, at her er en af de store vine. Men kun et fingerpeg. Mange af de gode rødvinsdyrkere bruger en kraftigere model af den traditionelle flaske, og der er heller ikke noget der forhindrer en mere skrupelløs dyrker i at hælde en underlødig vin på en flot flaske.
På vores ”Mission Pinot Noir” besøgte vi mange af de gode rødvinsdyrkere, her er en liste: Domaine Camille Braun, Domaine Joseph Gsell, Domaine les 2 Lunes, Domaine Schoenheitz, Domaine Barthel, Vignoble des 3 Terres, Domaine du Manoir, Domaine Eblin Fuchs, Domaine Aimé Stentz, Domaine Wehrlé, Domaine Pierre Schueller. Efter en lang coronapause fortsætter vores "Mission Pinot Noir 2.0" med spændende røde vine fra Domaine G. Metz, Domaine Wunsch et Mann, Domaine Rémy Kieffer, Domaine Philippe Sohler, Domaine J.L. Schwartz, Domaine J-M Wassler Domaine Michel Fonné og Maison Pettermann.