Dom. la Berthète - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. la Berthète

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Plan de Dieu > Dyrkere i Plan de Dieu
En helt ny vingård for mig, og også en forholdsvis ny vingård i det hele taget. Gården blev startet i 1993 da Pascal og Marie-Pierre Maillet forlod deres byliv for at begynde som vinbønder her på Plan de Dieu ved foden af Dentelles de Montmirail. Vingården, som ligger lidt uden for Camaret Sur Aygues, "hovedstaden" på den flade slette Plan de Dieu, er i dag på 49 ha, og har marker i appellationerne Plan de Dieu og Ste Cecile les Vignes, foruden marker klassificeret som Côtes-du-Rhône og Vin de Pays.
Vingården drives bæredygtigt, helt uden brug af presticider, og høsten foregår manuelt uden brug af høstmaskiner. Domaine la Berthéte er da også certificeret HVE (Haute Valeur Environnementale), en officiel fransk klassifikation, der kan ses som sidste skridt før en officiel godkendelse som økologisk landbrug.
Markerne er tilplantet med de for området normale druer, Grenache, Syrah og Carignan for de røde og Grenache Blanc og Bouboulenc for de hvide. Rosé vinene laves især på Cinsault. Druerne høstes manuelt og sorteres ved ankomsten til kælderen, hvor også stilkene fjernes inden gæringen. Vinene lagrer på tank, her bruges ikke træfade. Til de to fineste appellationer, Plan de Dieu og Ste Cecile les Vignes bruges kun Grenache og Syrah.  
Domænets Plan de Dieu er tilsyneladende den eneste vin der kan fås i Danmark. Det er en meget tæt, mørk vin med en duft af røde frugter, især solbær, smagen er fyldig og afrundet med "garrigue" (provencalske krydderier) og en anelse lakrids og peber. Tanninerne er modne og bløde, så vinen smager godt som ung, men den kan snildt vente 3-5 år. Vinen kan købes hos Mega Vin i Odder til en yderst rimelig pris.

Tilbage til indhold