Domaine Bohn - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Domaine Bohn

Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
Reichsfeld er en lille vinby med ca 300 indbyggere godt gemt af vejen i en dal ved foden af bjerget Ungersberg. Reichsfeld ligger for enden af en lille vej der kun fører til nabobyen Bernardvillé og derefter til Reichsfeld lidt over 5 kilometer fra Route du Vin. Det er to små hyggelige byer, fred og ro, ingen turister, ingen restauranter og bageren kommer forbi tre gange om ugen om formiddagen. Men flere vinbønder udlejer værelser. De små vinbyer er specielle ved at være to ud af kun tre vinbyer i Alsace hvor undergrunden er skifer (lieu-dit Schieferberg), den tredje er er Albé på den anden side af bjerget. Andre af markerne er på vulkansk jord (Eichelberg). De fleste marker ligger i en højde af 300-450 meter. De to byer har tilsammen kun en håndfuld vingårde, hvor nok den mest spændende er Domaine Bohn i Reichsfeld.
Domaine Bohn drives i dag af Bernard Bohn og hans søn Arthur. Vingården er i dag økologisk certificeret, og her eksperimenteres med både de gamle, de traditionelle og helt nye måder at lave vin på. Vingården laver omkring 40 forskellige vine, så skal man nå at smage alle skal der nok sættes en del tid af, og måske også bookes overnatning bagefter! (Domaine Bohn udlejer ferielejligheder) Vingårdens produktion er stort set delt op i følgende grupper: AOC Alsace, Naturvin herunder Macerations vine, Skifervine (Lieu-dit Schieferberg), Grand Cru vine, Vin de France og Crémant d'Alsace.
Vi smagte et pænt udvalg af naturvine, "L'Orange Gaulois", en orangevin lavet på Gewuztraminer og Riesling, som efter en lang maceration (udblødning dvs druerne trækker på drueskindet i flere måneder) tappes på flaske uden tilsætning af svovl og uden filtrering. Vinen er gæret helt tør, og når Bernard Bohn siger tør taler han om et sukkerindhold på under 0,1 g/l. Han giver ikke meget for den officielle grænse på tørre vine på 4,2 g/l. Og Pinot-Noir par NAthur, en vin lavet på druer fra gamle vinstokke fra to parceller, den ene skifer og den anden vulkansk, gæret på druernes naturlige gær uden tilsætning af svovl og hældt på flaske uden filtrering. Vi smagte selvfølgelig flere andre, f.eks. en Riesling der havde fået en maceration på 18 måneder, men det var de to vi valgte at købe med hjem. Vi faldt også for en mere normal Pinot-Noir "Les Roches Rouges", en rødvin lagret 14 måneder på Barrique som også blev købt. Husets Vin de France omfatter en Char'Bohnais (lavet på Chardonnay) og en naturvin lavet på Souvigner Gris, begge druer der ikke er godkendt til AOC Alsace. Vine fra Domaine Bohn kan købes i Danmark hos Sjov Saft og VinTro


Tilbage til indhold