Chateauneuf-du-Pape 2 - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Chateauneuf-du-Pape 2

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Châteauneuf-du-Pape
Flaskerne
Flasken blev introduceret i 1937 og ejes af Federation du Châteauneuf-du-Pape (FDCP). Kun medlemmer af foreningen med bopæl i kommnunen må bruge flasken. Vinene skal aftappes på domænet og prøvesmages før salg. Ikke-medlemmer af foreningen kan bruge flasken mod at betale afgift. Ingen garanti for kvalitet, kun for oprindelse. Kendes på at ordet "Contrôlée" står vandret under de korslagte nøgler.
Da ingen vinkøbmænd må bruge den originale flaske, har de indført deres egen flaske. Flasken er svær at skelne fra den originale, den største forskel er, at ordene "Appellation Contrôlée" står i en halvcirkel under de korslagte nøgler. Flasken ejes af UMVR (vinhuse baseret i Rhône), og kan i princippet aftappes hvor som helst i Frankrig, blot skal aftapperen have kontor i Rhône området.. Ingen garanti for kvalitet, afhænger kun af vinkøbmandens renommé.  
"La Mitrale" er den nyeste flaske og den tilhører SIDVAOC, stiftet i 1960. Der har længe været stor uenighed mellem de to foreninger, og uenigheden brød ud i lys lue da FDCP begyndte at kræve afgift for brugen af deres flaske. I stedet blev "La Mitrale" skabt. Den kan bruges af både dyrkere og negocianter i Châteauneuf-du-Pape, men i modsætning til de andre to flasker indebærer den også en kvalitetsgaranti, idet alle medlemmer har underskrevet et "Charter" og udsættes for både kontrolbesøg i kælder og vinmark, samt flere smagninger inden deres vin må sælges
På besøg i Châteauneuf-du-Pape
Når man går en tur igennem Châteauneuf-du-Pape er man ikke i tvivl om, at her i byen handler det om: VIN. Overalt er der vinudsalg. Slagteren sælger vin, bageren sælger vin, små vinbønder, gode og mindre gode, kendte og mindre kendte, sælger deres vin fra små butikker, her er turistbutikker og turistfælder, (Min definition på en turistfælde: Når et par får tilbudt et glas til deling, og vinen der udskænkes er den allersidste slat fra en flaske, der blev åbnet for en uge siden, - så mener man det ikke alvorligt, man er kun ude på, så hurtigt som muligt, at sælge dig et par underlødige flasker til en høj pris!) - der er mange at vælge i mellem.
Vinadéa
Men hvad nu, hvis man ikke har tid til besøg på nogle domæner, men alligevel gerne vil have et par gode flasker med hjem - hvad gør man så? Svaret er Vinadea! Butikken ligger midt i byen og sælger vin fra samtlige 95 medlemmer af Féderation du Châteauneuf-du-Pape til samme priser som hos producenten. Pigerne i butikken ved hvad de snakker om, du kan få smagsprøver af gode glas og vinene du smager opbevares ordentligt, og skiftes jævnligt ud. Et paradis for en Châteauneuf-elsker. Vine fra medlemmer af SIDVAOC kan i mange tilfælde købes og smages hos Palais du Vin i Orange.
Tilbage til indhold