Medoc - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Medoc

Frankrig > Bordeaux > Medoc
Da jeg for snart mange år siden begyndte at interessere mig for vin, var det de store klassificerede vine fra Bordeaux, men især fra Médoc, der havde min store interesse. Langsomt blev min kælder fyldt op med Grand Cru Classé vine og mine ferier gik til Bordeaux, hvor ambitionen var at besøge alle de kendte vinslotte (det lykkedes næsten - der manglede kun et par stykker). Siden da er priserne steget voldsomt og selvom man siger at "gammel kærlighed ruster ikke", så er det sjældent, der er blevet købt Bordeaux-vine her i huset i de seneste mange år.

<
 
>
Men måske er der en forandring på vej. Bordeaux er i de senere år blevet ramt af vanskeligheder med salg p.gr.af Corona, kollaps af det kinesiske marked og en general overproduktion. Det har efterladt mange vindyrkere (måske lige undtaget de store Grand Cru Classé slotte) med kældrene fulde af usolgte vine, som nu sælges til væsentlige lavere priser, hvis de da ikke helt opgiver deres marker. Dette er selvfølgelig hårdt for de involverede, men måske kan de lavere priser lokke både nye kunder til samt gamle frafaldne (som mig) tilbage i folden igen, i hvert fald er det nu muligt igen at købe gode Cru Bourgeois vine til rimelige priser.
Cru Bourgeois
Da den officielle Grand Cru Classé liste med 61 slotte fordelt på 5 niveauer, udarbejdet i 1855, er mejslet i sten, sådan at forstå at ingen andre slotte har adgang til den, besluttede man i 1932 at oprette en ny klassifikation kaldet Cru Bourgeois. Den omfattede slotte der blev anset for at have en kvalitet lige under Grand Cru. Den er blevet opdateret nogle gange, senest i 2000, men da den ikke var officiel, fortsatte slottene fra 1932 klassifikationen med at benytte betegnelsen.
I 2008 trådte en helt ny Cru Bourgeois klassification i kraft i Médoc, og meningen med den nye klassification er, at man nu kan regne med kvaliteten af vinene med denne betegnelse, hvad man ikke tidligere har kunnet.
Principielt kan alle slotte i alle Médoc-appellationerne (Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis en Médoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe) opnå anerkendelse som Cru Bourgeois, men første hurdle er, at ejendommen skal igennem en inspektion, der afgør om visse klart præciserede basiskrav med hensyn til bl.a. teknisk udstyr er overholdt. Desuden kræves at slottet overholder HVE regler (Haut Valeur Environmentale)
Men det er ikke nok at være kandidat. Retten til at klæbe Cru Bourgeois-logoet på sine flasker opnås først efter diverse smagninger, der foretages af professionelle, uafhængige smagere, der bliver trænet og testet for at være sikker på, at der er konsistens i deres vurderinger. Oprindelig var det tanken at teste slottenes vine hvert år, men man indså hurtigt at det ville blive alt for omstændeligt, så nu hedder reglen at slottene og deres 5 sidste årgange skal testes hvert 5. år. Dette er senest sket i 2020, hvor 250 slotte blev godkendt til Cru Bourgeois, fordelt på 3 niveauer Cru Bourgeois Exceptionel, Cru Bourgeois Superieur og Cru Bourgeois. Disse slotte kan skrive Cru Bourgeois på deres etiketter og smykke sig med de nye Cru Bourgeois Logo. Desuden skal alle flasker mærkes med en stregkode som ved skanning giver oplysning om slottet og vinen. Denne nye klassifikation er officiel og ingen andre slotte må benytte sig af den, altså heller ikke slotte der var klassificeret i 1932.
Smagninger tyder på, at det nye system virker i den forstand, at Cru Bourgeois-betegnelsen kan benyttes som en god ledetråd, når man skal ud og finde en god Bordeaux, der er til at betale.
Listen med de 250 Cru Bourgeois slotte og logoet kan ses på www.crus-bourgeois.com.
Tilbage til indhold