Medoc - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Medoc

Frankrig > Bordeaux > Medoc
Da jeg for snart mange år siden begyndte at interessere mig for vin, var det de store klassificerede vine fra Bordeaux, men især fra Médoc, der havde min store interesse. Langsomt blev min kælder fyldt op med Grand Cru Classé vine og mine ferier gik til Bordeaux, hvor ambitionen var at besøge alle de kendte vinslotte (det lykkedes næsten - der manglede kun et par stykker).
Man siger at "gammel kærlighed ruster ikke", men i dag, hvor priserne i Bordeaux er steget til uanede højder, er det sjældent, der bliver købt Bordeaux-vine her i huset.
Nedenfor et par forslag til gode Médoc vine, hvor pris/ kvaltet er i orden.
<
 
>
Cru Bourgeois
I 2008 trådte en helt ny Cru Bourgeois klassification i kraft i Médoc, og meningen med den nye klassification er, at man nu kan regne med kvaliteten af vinene med denne betegnelse, hvad man ikke tidligere kunne, da slotte, der ikke var klassificeret i de nye klassificationer fortsatte med at bruge klassificationen fra 1932.
Principielt kan alle slotte i alle Médoc-appellationerne (Médoc, Haut-Médoc, Listrac-Médoc, Moulis en Médoc, Margaux, Saint-Julien, Pauillac og Saint-Estèphe) opnå anerkendelse som Cru Bourgeois, men første hurdle er, at ejendommen skal igennem en inspektion, der afgør om visse klart præciserede basiskrav med hensyn til bl.a. teknisk udstyr er overholdt.
Jeg har ikke fået oplyst hvor mange slotte, der har ønsket at lægge billet ind på at være kandidat til Cru Bourgeois anerkendelsen, men for årgang 2008’s vedkommende var i alt 290 slotte accepterede som kandidater.
Men det er ikke nok at være kandidat. Retten til at klæbe Cru Bourgeois-logoet på sine flasker opnås først efter diverse smagninger, der foretages af professionelle uafhængige smagere, der bliver trænet og testet for at være sikker på, at der er konsistens i deres vurderinger, og af de 290 kandidatslotte var det kun 243, der klarede denne smagseksamen for årgang 2008’s vedkommende.
Nu skulle man måske tro, at den hellige grav er vel forvaret for de anerkendte slotte, men sådan er det ikke. Hver enkelt årgang fra hver enkelt slot, skal igennem smagvurderingen, der selvfølgelig foregår blindt, og smagningen foregår i september måned to år efter høsten. Derfor ved man ikke endnu, hvor mange slotte, der har lavet Cru Bourgeois i den gode årgang 2009.
Den første årgang efter denne nye ordning, 2008,  omfatter en total produktion på over 25 millioner flasker, hvilket udgør ca 30% af den samlede produktion i Médoc.
Smagninger tyder på, at det nye system virker i den forstand, at Cru Bourgeois-betegnelsen kan benyttes som en god ledetråd, når man skal ud og finde en god Bordeaux, der er til at betale.
Man er dog senere blevet enige om at smagevurdering en gang om året er for tæt og kræver for mange resurser. Så fra 2020 opdateres listen over Cru Bourgeois slotte nu hvert 5. år. Næste gang vil være 2025.
Det nyligt søsatte Médoc-projekt har skabt opmærksomhed i hele Frankrig, for det er ikke så tit, at vinproducenter kan finde sammen om noget som helst, men modtagelsen i den franske presse har været overvejende positiv, og der har været henvendelser fra andre områder i Bordeaux, bl.a. Saint-Emilion, om man her kunne komme ind under den tillidsskabende Cru Bourgeois ordning.
Det spørgsmål tygger man stadig på i L’Alliance des Crus Bourgeois, som står for det praktiske arbejde.

Listen med de 243 Cru Bourgeois slotte og logoet kan ses på www.crus-bourgeois.com.

Tilbage til indhold