Om Jura
Frankrig > Jura
Jura distriktet, der ligger mellem Bourgogne og Schweiz, er kun et lille vinområde på ca. 1100 hektar vinmarker. Her finder man nogle af Frankrigs mest særprægede og kun lidt kendte vine. Vinene sælges under regionalnavnet “Cotes de Jura” med undtagelse af vinene fra 3 kommuner, der har ret til egen A.O.P., nemlig Chateau Chalon, Arbois og L’Etoile.
Château-Chalon er hjemstedet for den mest værdsatte (og dyre) Vin Jaune, den meget specielle vin fra Jura. Vin Jaune laves på Savagnin-druen og lagres knap 7 år på store egetræsfade. Hvis alt går godt dækkes vinen af et gærlag, som giver vinen sin specielle, lidt nøddeagtige, smag og som ikke må brydes. Derfor efterfyldes fadene ikke og der mistes ca en femtedel til fordampning. Vinene fyldes traditionelt på en speciel flaske, Clavelin, der indeholder 62 cl. Ikke en vin, der falder i alle menneskers smag, men værd at prøve.
<
>
De øvrige vine fra Jura, både røde og hvide, er meget populære i Frankrig, og er også ved at dukke op i Danmark, specielt har du såkaldte "naturvine" (Kalder man vin, som laves så bæredygtigt som muligt. Navnet er ikke beskyttet og skal ikke leve op til officielle krav, men betegner i reglen vine, der laves efter biodynamiske principper -og i reglen laves uden tilsatte sulfitter), fået fine anmeldelser fra flere af avisernes vinskribenter. Vinene fra Jura er ofte ret dyre, og kan have en lidt speciel, sherryagtig smag, som ikke alle kan lide. De røde laves på Pinot Noir og de lokale druer Ploussard og Troussau. Tidligere blev vinene blandet af de tre druesorter, men i dag laves mange enkeltdruevine, somme tider med et lidt underligt resultat, i hvert fald efter min smag. De hvide laves på Chardonnay og Savagnin.