Gå til indhold

Mas Crémat, Mas de Lavail - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Spring menu
Spring menu
Spring menu

Mas Crémat, Mas de Lavail

Frankrig > Languedoc/ Roussillon > Dyrkere i Roussillon
Mas Crémat, Côtes de Roussillon
Vingården blev startet i 1990 af Jeannin familien, som oprindelig kom fra Bourgogne. Vinmarkerne ligger langs floden Agly ved foden af Massif du Canigou i det sydligste Frankrig mellem Narbonne og Perpignan. Vingården er helt speciel ved at vinstokkenne er plantet på en jordbund af sort skiffer, hvilket giver optimale muligheder for dyrkning af kvalitetsvin. (se bare på Mosel). Gården er klassificeret økologisk, Der sås korn og bælgfrugter mellem vinstokkene for at bevare jordens porøsitet, så den ikke ligger bar gennem vinteren. Sidst på vinteren har man også en aftale med en fårehyrde, som bringer sine får ind på vinmarken. Fårene spiser så græsset og frøplanterne og bidrager til at gøde jorden.
Mas Crémat laver både rødvin, hvidvin, rosévin samt Vins Doux Naturels, hvid Muscat de Rivesaltes og Grenat, en rød Vin Doux lavet på Grenache. Jeg har endnu ikke smagt andre vine en deres røde Côtes du Roussillon "l'Envie" lavet på 40% Grenache, 40% Syrah, 10% Mourvedre og 10% Carignan. De forskellige druesorter vinificeres hver for sig. Efter 8 mdr. på ståltanke blandes vinene og tappes på flaske, hvorefter de hviler på flaske i 6 mdr. Den færdige vin er mørkrød, blød og fyldig, med bløde tanniner. I duften kirsebær og en anelse kakao. En elegant og delikat vin. Denne og andre vine fra Mas Crémat forhandles af Vinettig.

Mas Lavail, Vin de Pays des Côtes Catalanes
Vi er helt nede mod syd i Frankrig ved grænsen til Spanien og ved foden af Pyrenæerne. Området er mest kendt for de portvin-lignende "Vin Doux Naturel", Banyuls og Maury. Men der er også store områder beplantet med Carignan druen. Carignan druen er rig på farve, tannin og syre, men nogen charmetrold er den ikke. Hugh Johnson kalder den "kedelig, men harmløs", mens Jancis Robinson går videre og siger "kun kemikalieindustrien har haft glæde af dens udbredelse!" - Men der kan laves god vin på Carignan! Det kræver blot meget gamle vinstokke, veldrænet og ufrugtbar jord og et meget lavt udbytte. I de senere år har mange unge vinmagere set en udfordring i at lave gode vine på Carignan. Således også Nicolas BatlleMas Lavail, som har lavet denne vin på druer fra vinstokke på 50-100 år. Det er en kraftfuld vin med masser af fylde i munden, 14% alkohol, en duft af brombær og sydfransk "garrique".
Spring menu
Tilbage til indhold