Om Pfalz - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Om Pfalz

Tyskland > Pfalz
Kører man nordpå fra Wissembourg i Alsace, støder man, kort efter at have passeret grænsen til Tyskland, på et stort skrummel af en port. Det er Deutches Weintor, som markerer den sydlige ende af Deutsche Weinstrasse. Denne Weinstrasse er den første i Tyskland, åbnet i midten af 1930'erne i et forsøg på at hjælpe tyske vine på fode igen efter depressionen.
Pfalz begynder i nord ved byen Worms grænsende op til Rheinhessen og snor sig i et bælte langs Haardtbjergene og Weinstrasse de 80 kilometer sydpå ned til den franske grænse. Placeringen øst for Haardtbjergene giver læ for vind og skærmer for en del nedbør i sommerhalvåret. Det skaber et lunt klima, og Pfalz da er også kendt for at levere fyldige vine, fordi vinstokkene ikke mangler varme i løbet af vækstsæsonen.
For få årtier siden blev Pfalz regnet som leverandør af jævn basisvin, herunder den berygtede Liebfraumilch. Det er heldigvis fortid, og vinområdet er nu kvalitetsmæssigt med i den tyske top. Målt på areal er Pfalz Tysklands næststørste vinområde.
Jordbunden er meget varieret og de vigtigste druer er, foruden Riesling der udgør ca 20%, de franske druer Weissburgunder (Pinot Blanc), Grauburgunder (Pinot Gris) og Spätburgunder (Pinot Noir), og i mindre mængder bl.a. Gewurztraminer, Dornfelder, Portugieser.
Pfalz (eller som det hed indtil 1992, Rheinpfalz) er opdelt i to områder (Bereich) Mittelhaardt/Deutsche Weintrasse og Südliche Weinstrasse, og hele vejen i det 80 km lange område ligger der et mylder af små, hyggelige vinbyer, der bare venter på at blive opdaget.
Tilbage til indhold