Om Gigondas - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Om Gigondas

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Gigondas
Før 1971 var kun to byer i det sydlige Rhône , nemlig Châteauneuf-du-Pape og Lirac, klassifieceret som Cru de Rhône med ret til eget navnet på etiketten uden tilføjelse af Côtes-du-Rhône. i 1971 blev Gigondas, helt fortjent, føjet til denne liste. Gigondas ligger sammen med nabobyerne Vacqueyras, Sablet og Seguret som perler på en snor ved foden af Dentelles de Montmirail (kniplingsbjergene). Gigondas vinmarker starter ved foden af Dentelles de Montmirail og fortsætter et stykke op ad dens skråninger. Højdeforskellen i kommunen varierer mellem 87 og ca. 600 meter.
<
 
>
Vinmarkernes areal udgør ca. 1200 hektar, og rødvin udgør 99% af produktionen og rosévin den resterende 1%. Der findes i alt ca. 205 private producenter, og 80 producenter aftapper selv vin. Mange af vinbønderne i Gigondas har dog deres hovedkvarter i en af de andre ovenævnte byer og producerer også vine herfra. Grenache, Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre 90% af de plantede stokke på en ejendom. Grenache alene skal udgøre 50%. Syrah og Mourvedre skal tilsammen udgøre 15%. I praksis ligger andelen af Grenache i de røde vine fra Gigondas på omkring 70%. Hvidvine har ikke ret til navnet Gigondas.
Gigondas regnes af mange som en slags "lillebror" til Châteauneuf-du-Pape, men der er ikke meget lillebror over en vellavet Gigondas. De fleste vine er af meget høj kvalitet, hvilket priserne da også vidner om. Gigondas er en meget smukt beliggende by, som tiltrækkker mange (vin)turister. Midt i byen ligger Le Caveau du Gigondas, hvor man gratis kan smage mere end 100 vine, og købe dem til samme pris som på vingården.
                

Tilbage til indhold