Saint-Pantaléon & Rousset - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Saint-Pantaléon & Rousset

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Saint-Pantaléon-les-Vignes
Når man kører ud af Valréas på vej mod olivenbyen Nyons varer det ikke længe før man kommer til først et kæmpeskilt med et stort vinblad og en stor drueklase formet af vintønder, og derefter en rundkørsel med et kunstværk formet som kæmpe dekorerede vinpropper. Drej til venstre her og man er i Saint-Pantaléon-les-Vignes, en hyggelig provencalsk landsby (430 indb.) der sammen med nabobyen Rousset-les-Vignes (350 indb.) udgør den yderste nordøstlige del af Côtes-du-Rhône. Byerne deles om vinkooperativet og skolen, men hver by har egen borgmester.
Begge byerne ligger ved foden af Massif de Lance (højeste punkt 1358m), som danner grænsen for Côtes-du-Rhône, og markerne ligger i en højde af 350-450 meter, relativt køligt i forhold til de mere sydlige naboer, hvilket kan vise sig at være et fordel i disse tider med stigende temperaturer. Jordbunden i Saint-Pantaléon er ler og grus, mens den i Rousset er mere sandet. Vinene fra Saint-Pantaléon er fyldigere end de mere lette vine fra Rousset.
Begge byer fik retten til Côtes-du-Rhône Villages med retten til at bruge navnet på byen i 1969, og har brugt tilføjelsen "les Vignes" siden 1919, måske for gøre opmærksom på, at man altså dyrker vin her, for byerne tilsammen har kun ca. 50 ha. med vinmarker, så det er sjældent at se vinene på eksportmarkederne. Det meste af vinene her fra kommer fra kooperativet, som har 250 medlemmer og en årlig produktion på ca 50.000 hl. Der findes p.t. kun 3 selvstændige vinbønder, der selv vinificerer og markedsfører deres vine, 1 vingård i Saint-Pantaléon og 2 i Rousset. Appellationen tillader både rød, hvid og rosé vin
Tilbage til indhold