Om Cairanne - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Om Cairanne

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne
<
 
>
Cairanne er en meget gammel by, romerne var her og i middelalderen tilhørte byen Tempelherrerne, som befæstede byen med ringmur og borgtårn. Siden kom byen under Pavestolen og i dag er byen en af de bedste vinbyer i det sydlige Rhône. Byen ligger på den vestlige side af den store slette Plan de Dieu, med en flot udsigt over sletten mod bjergkæden Dentelles de Montmirail. Nabobyen er Rasteau og mange dyrkere i de to byer har marker begge steder.
Der har aldrig været tvivl om, at Cairanne laver nogle af de bedste vine i Côtes du Rhône Villages. Alligevel skulle det vare mere end 50 år fra man startede med at tale om at gøre Cairanne til selvstændig appellation til det endelig lykkedes i 2016. Forhindringerne har været mange, nogle har ment at det var kooperativet, der stak en kæp i hjulet. Grunden har nok nærmere været, at mange vinbønder var bange for, at deres marker ville komme til at ligge uden for grænserne til den nye appellation, og at deres vine derfor kun kunne sælges som Côtes-du-Rhône i stedet for Côtes-du-Rhône Villages, med et væsentligt indtægtstab til følge. Dette kom også til at ske, og nogle vinbønder forlod vinbøndernes sammenslutning i vrede, da deres areal i den nye appellation ville blive måske kun en fjerdedel af hvad de tidligere havde. Den nye grænsedragning betød at kun 83% af det tidligere areal kom med i den nye AOP Cairanne. De fleste vinbønder var dog godt nok tilfredse med udfaldet, nok ville de miste et hjørne hist og her, men deres øvrige ville sandsynligvis stige i værdi.
Et andet problem, der skulle løses, var spørgsmålet om de hvide vine. Cairanne laver noget af det bedste hvidvin i det sydlige Rhône, og det var vigtigt for vinbønderne at de hvide vine kom med i AOP Cairanne, også selvom de kun udgør 5% af den samlede produktion. Dette accepterede INAO.
Vinbønderne i Cairanne er meget ambitiøse og ønsker at deres vine skal rangerere lige så højt som vinene fra Châteauneuf-du-Pape. (Hvad de også gjorde i 1800-tallet, hvor en tønde vin fra Cairanne var dyrere en en tønde fra Châteauneuf!). Så derfor blev reglerne for den nye AOP Cairanne væsentlig skrappere end tidligere for at højne kvaliteten endnu mere: Høsten må nu kun foregå ved håndkraft, druerne skal sorteres i marken eller straks ved ankomsten til kælderen, (eller begge steder) og den tilladte brug af svovl ved vinifikationen vil være lige så lav som ved økologiske vine.
Så endelig faldt alle formaliteterne på plads, og den 10. februar 2016 blev Cairanne endelig godkendt af INAO som Cru Côtes-du-Rhône, og det skete med tilbagevirkende kraft, så første årgang som AOP Cairanne vil være 2015, så den nye appellation starter med en superårgang, ligesom også 2016, 2017, 2019 og 2020 er rigtig gode.
Siden da er mange etablerede domæner fra andre kommuner også rykket ind i Cairanne, og har opkøbt marker og endog hele vingårde for også at have Cairanne i deres sortiment. Det drejer f.eks om Domænerne Mont-Redon, Bastide Saint Dominique og Juliette Avril fra Châteauneuf-du-Pape, Domænerne la Collière og Beau Mistral fra Rasteau, Domænerne Pierre Amadieu og Longue-Toque fra Gigondas og Brunely fra Sarrians, Cellier des Daupins fra Tulette og flere vil helt sikkert komme til.
Fête du Vin
4. søndag i juli måned holdes der hvert år vinfestival i Cairanne. I 2013, hvor denne film er fra, var der, foruden provencalsk marked og optræden, 25 vinhuse, der præsenterede deres produkter. Her er mine indtryk fra dette Fête du Vin.
Tilbage til indhold