Domaine Elodie Balme - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Domaine Elodie Balme

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Rasteau > Dyrkere i Rasteau
Elodie Balmes far, Bernard, ejer 28 ha. vinmarker i Rasteau og Roaix, som han tidligere dyrkede helt tradionelt med maskiner og pestcider. Hele høsten blev afsat til kooperativet i Rasteau. Datteren Elodie viste allerede tidligt stor interesse for at arbejde med vin, men stødte på holdningen om, at det ikke var et arbejde for piger, så hun blev sat i lære inden for salg af vin. Det holdt dog ikke længe og som 19-årig begyndte hun på en uddannelse på vinskolen i Orange. Senere kom hun i lære hos Marcel Richaud i Cairanne, som inspirede hende til at arbejde økologisk og biodynamisk. Han blev også hendes mentor, og hjalp hende med at overtale faderen til, som en begyndelse, at overlade hende ansvaret for dyrkningen af 4 ha. af familiens vinmarker. Her arbejdede hun økologisk med jorden, uden pesticider og med manuel høst, samt naturgær i kælderen og et minimum af svovl.
Domaine Elodie Balmes første årgang kom i 2006, og kvaliteten af hendes vine overbeviste Bernard, så hun i dag har ansvaret for 20 ha. (hun ønsker p.t. ikke flere hektar) og arbejder i partnerskab med faderen. Høsten fra de resterende marker sælges stadig til kooperativet. Elodie Balme stræber efter at lave vine med mere elegance og finesse end det er normalt i en traditionel Rasteau, hendes vine er friske og frugtagtige og kan som unge godt virke lidt lette og tynde, men med lidt lagring tager de på i vægt, får mere fylde og struktur, og ender med at blive et rigtigt godt glas vin. Prisen er dog efter min mening lidt for høj, ca. 50% over hvad en normal Rasteau koster. Salget går dog tilsyneladende strygende, for der er på det sidste bygget både ny vinkælder og lagerhal. Domænet laver en Rasteau, lavet på Grenache 60%, 20% Syrah og 20% Mourvedre, samt en Côtes-du-Rhône Villages Roaix "Champs Libres" med nogenlunde samme blandingsforhold. Desuden laves en Côtes-du-Rhône og en Rasteau VDN.
Tilbage til indhold