Gå til indhold

Peter Lehmann, Wolf Blass - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Skip menu
Skip menu
Skip menu

Peter Lehmann, Wolf Blass

Australien > Vinhuse i Australien
Peter Lehmann Wines
Peter Lehmann havde i 1970'erne en god stilling som indkøber i Barossa Valley for det store vinfirma Saltram, men da der opstod en overproduktions krise i Australien ville firmaet nedskære indkøbene fra et stort antal små vindyrkere, og krævede kontrakter til nedsatte priser fra de øvrige. Peter Lehmann, som kendte alle de små vindyrkere personligt og vidste det ville betyde fallit for dem, fik overtalt Saltram til at lade ham opkøbe overskuddruerne til en symbolsk pris. Han startede da sit eget firma ved siden af jobbet hos Saltram. Det gik godt et par år, men så blev Saltram opkøbt af spiritusgiganten Seagram og de ville ikke tillade Peter Lehmann at arbejde med eget firma ved siden af jobbet hos dem. Så Peter Lehmann sagde op og startede Peter Lehmann Wines uden at eje en eneste vinstok, men med mundligt tilsagn fra 200 små vindyrkere om at levere druer. Det gik over alt forventning og først i 1994 købte han egen jord, Stonewell Vinyard, som tidligere havde leveret druer. Peter Lehmann døde i 2013 og mindes i dag som "The man who saved Barossa Valley". Hans søn overtog da stryringen, men han døde desværre af en blodprop året efter. I dag ejes vinhuset af udenlandske investorer, men ledes af dygtige folk så Peter Lehmann Wines stadig laver strålende vine til rimelige priser. En god introduktion til Peter Lehmann Wines er serien "Portræt". Vinene kan købes hos Bilka, Føtex.
Wolf Blass
Wolfgang Blass, der er født i Tyskland, emigrerede i 1961 til Australien med et diplom som vinmager i bagagen. I 1966 startede han sit eget vinhus i Barossa Valley, South Australia, Bilyara kaldte han det, eller "Eaglehawk" på engelsk. I 1976 skiftede vinhuset navn til Wolf Blass Wines, og de to andre navne bliver nu brugt til firmaets billigste vine. Sammen med vinmager John Glaetzer revolutionerede han den dengang tilbagestående vinindustri ved at satse på en omhyggelig blanding af forskellige druesorter og lagring på egetræsfade. (No wood, no good!) I dag er vinhuset opkøbt af Foster Breweries og Wolf Blass, som i dag er i halvfemserne, fungerer kun som konsulent. Alle vine fra Wolf Blass bærer samme etiket og man kan kun skelne de forskellige kvaliteter på farven af etiketten. Red Label for den mere hverdagsagtige vin, Yellow Label et skridt op af stigen, men det er først med Silver Label, der begynder at ske noget interssant. Det er stadig en typisk blød australsk vin med en smule restsødme og præg af eg, men nu kommer der også en smule struktur og rankhed over det bløde australske. Vinene forhandles af Bilka, Føtex og Netto.
Skip menu
Tilbage til indhold