Piemonte - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Piemonte

Italien > Piemonte
Piemonte ligger for fødderne af alperne i det nordvestlige Italien. Piemontes vine er nogle af de bedste fra Italien og er kendt over hele verden. Der er især tale om rødvin, lavet på druerne Nebbiolo (Barolo, Barberesco, Langhe, Ghemme o.a.), Barbera (Barbera d'Alba, Barbera d'Asti) og Dolcetto, men der dyrkes også hvide vine lavet på druerne Cortese (Gavi di Gavi) og Arneis, samt den nok mest kendte, Moscato (Asti Spumante eller Moscato d'Asti).
<
 
>
BAROLO
Barolo er den mest kendte af vinene fra Piemonte. Den er lavet på Nebbiolo-druen og skal lagre 3 år, heraf de 2 på fad inden den må sælges. Er der tale om Riserva er perioden 4 år. En Barolo er en kraftig vin, der aldrig bliver en begyndervin, da den i sin ungdom kan være snerpende, præget af en kraftig garvesyre. Har man tålmodighed og har fået fat i et godt eksemplar, bliver man belønnet med en rigdom af duft og smagsindtryk, der kan findes rose og viol, jordbær og kirsebær, kamfer og cedertræ, lakrids og tjære, svesker og blommer og meget andet. Det er en meget holdbar vin og den skal som regel have 5-8 år på bagen inden den drikkes, men 10-15 år er endnu bedre. Som så megen anden god vin, skal en Barolo have luft inden servering - så dekantér den eller åbn den i god tid!
Barolo er en meget dyr vin, prisen for en god flaske starter omkring 250 kr og går lodret op for de store navne.
BARBARESCO
Barbaresco er lillesøsteren til Barolo. Nogle siger, at hvis Barolo er kongen, så er Barbaresco dronningen, idet den er lidt mere feminin. Som Barolo er Barbaresco lavet på Nebbiolo-druen og skal lagre 2 år, heraf det ene på fad, inden den må sælges. For Riserva er der tale om 3 år. Barbaresco kan drikkes yngre end Barolo, men giv den hellere 4-5 år.
Piemonte har et utal af store vine, og Barolo er udråbt til "vinens konge og kongernes vin", men desværre er man ofte ude for at sidde med et glas Barolo, der er så syre og tanninrigt, at det hviner i tandhalsene samtidig med at frugten er nærmest ikke eksisterende. Det sker ofte for den uindviede, der i tiltro til navnet og den for de fleste med normal pengepung høje pris på omkring 100 kr. har købt sig et god flaske til weekenden. Kan man overhovedet købe en god flaske Barolo (og Barbaresco) til omkring 100 kr. Jeg indkøbte 4 Baroloer og en enkelt Nebbiolo Langhe og sammen med nogle venner prøvede vi dem af: Fontanafredda Nebbiolo Langhe 2010 (60 kr på tilbud i Kvickly - først virkede den lukket og tynd, men den blev mere fyldig i glasset med en duft af lakrids - OK til 60 kr., men heller ikke mere!), Cascina Rosalba Barolo 2008 (105 kr i Føtex - meget lig den første, drikkelig, men alt for dyr!), Araldica Barolo "Flori" (95 kr i Rema1000 - tynd, lukket, kedelig - stadig lukket dagen efter, undgå!), Roberto Sarotto Barolo 2008 "Podere del Pesca" (99 kr. på tilbud i Irma - rigtig god vin, se næste side) samt Ricossa Barolo Riserva 2005 (129 kr. - korrekt, men lidt kedelig!, jeg havde ventet mig mere). Så svaret på spørgsmålet må være, man skal undgå Baroloer til ret meget under 200 kr., med mindre man er heldig at finde en af de dyrere på tilbud
Tilbage til indhold