New Zealand
Vindyrkning i New Zealand blev introduceret i 1819, men landets isolation, og senere alkoholforbud, samt dyrkning af forkerte druer (man importerede lokale amerikanske druesorter, som gav en næsten udrikkelig vin, der bedst egnede sig til destillation, den mest udbredte druesort var Isabella, en inferiør hybrid) gjorde at der først kom fart i produktionen i 1980'erne. Helt op til 1969 var det forbudt restauranterne at sælge vin! Men derefter gik det rigtig stærkt, der blev plantet gode europæiske druesorter og i 1992 skrev den engelske vinkritiker Oz Clarke, at for ham var Sauvignon Blanc fra New Zealand den bedste af sin art i Verden.
I dag er der godt 30.000 ha vinmarker, og eksporten er steget fra 150.000 flasker i 1982 til 60 millioner flasker i dag (ud af årlig produktion på ca. 160 millioner fl). Sauvignon Blanc og Chardonnay dækker halvdelen af arealet, men røde druer vinder stadig større udbredelse, især Pinot Noir og Merlot. Marlborough på Sydøen dækker halvdelen af arealet, men historisk er Hawke’s Bay det mest berømte og stadig kendt for de bedste rødvine samt flot Chardonnay. Det sydligste område er Central Otago på Sydøen, som dog har lunt klima grundet placering inde i landet. Salget af vin er koncentreret på store fimaer, som Montana og Constellation Brands der sidder på størstedelen af salget og lige som i Australien bliver små vinfirmaer, der har succes, hurtigt købt op. For eksempel ejes de i Danmark kendte mærker Kim Crawford Wines og Selaks af Constallation Brands.