Dom. Schoenheitz
Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
Wihr-au-Val er den sidste vinby inden man forlader vinrutens bakker og kører op i de egentlige Vogesere. Byen havde tidligere et godt ry for især Pinot Noir rødvine, især fra marken Herrenreben, der tidligere tilhørte Habsburg familien. Men kampene i to verdenskrige sørgede godt og grundigt for at ødelægge de sidste vinmarker, og byen ville måske ikke have været en vinby i dag hvis det ikke havde været for Henri Schoenheitz. Han begyndte i 1971 at opkøbe stykker af de gamle vinmarker og genplante dem, og dette arbejde fortsattes af hans søn Henri og dennes kone, Dominique og deres søn, Adrien. i dag er domænet på 14 ha. og har marker på de bedste dele af de stejle sydvendte skråninger Holder, Herrenreben og Linsenberg. De fleste marker er så stejle, at man ikke kan bruge maskiner.
Henri Schoenheitz er i dag den eneste dyrker i Wihr-au-Val, der selv aftapper og sælger sine vine. Det er et gæstfrit sted at besøge, med et hyggeligt smagelokale, endda med børnehjørne, og de tilbyder også både vinkælderbesøg og markvandringer. I diverse vinguides havde vi læst, at her var et sted der satsede kraftigt på at fremstille "ægte" rødvine, så de skulle selvfølgelig besøges. Desværre var de vine, der blev tibudt til smagning, lidt "trætte" (havde stået åbnet for længe), så de gav ikke dette rette indtryk. Vi købte derfor nogle vine på "renomméet" for at smage dem herhjemme, og det har vi ikke fortrudt. Vingården laver 4 forskellige rødvine, hvor selv den billigste Tradition (her kaldet "Classique") byder på mere frugt og fylde end man normalt finder i de almindelige rødvine fra Alsace. Vinen kommer fra yngre vinstokke og lagrer 6 mdr. på ældre egetræsfade. Der blev også købt husets to bedste rødvine fra henholdvis markerne "Val Saint Gregoire" og "Herrenreben". Her er udbyttet lavt, under 40 hl/ha, og macerationsperioden lang. "Herrenreben" er en lille, højtliggende mark (400 til 450 m) på kun 1,15 ha, som har været kendt for sine rødvine siden det 15. århundrede. Der produceres kun ca. 3000 flasker årligt, og vinen lagrer 12 mdr. på egetræsfade, hvoraf en fjerdedel er nye hvert år. Her var både duft af røde frugter, fylde og afrundethed med velintegreret træ fra fadlagringen. En vin, der let kan klare sig i konkurrencen med langt dyrere Bourgogner, også selvom vinen har fået en kraftig prisstigning i de sidste par år. (2017: €18,90 - 2022: €32.00)