Dom. de la Gayère - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. de la Gayère

Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne > Dyrkere i Cairanne
Da Christèle Plantevin i 1997 overtog familiens vingård (startet i 1902, hun er 5. generation på stedet) var der mange der rynkede brynene. Hvad lavede en ung kvinde i et rigtigt mandefag. Siden er skepsis gjort til skamme, smagekælderen er tapetseret med priser, Christèle har fået for sine vine ved diverse vinkonkurrencer over hele Frankrig, og hun får også meget positiv omtale i guider som Guide Hachette og andre.
Det er altid hyggeligt at besøge Christèle Plantevin på Domaine de la Gayere, for det første bliver man ofte placeret udendørs under træerne med cikadernes sang (larm?), for det andet er Christèle en entusiastisk producent, der nyder at præsentere sine vine og for det tredje er der ofte nye vine på programmet. Her i år producerer vingården ikke mindre end 13 forskellige vine, heriblandt nyhederne, en lækker hvidvin "Notre Viognier", og en meget lys og frisk Côtes du Rhône "Rosé", lige sagen på en varm sommerdag, samt vingårdens første "Rasteau" fra årgang 2015.
Desuden er der "Les Cabanons de mon Père" der tidligere (til og med årgang 2011) var en en blød og fyldig, saftig og indsmigrende vin, lige til at gå til på næsten 100% Grenache, en vin, der var populær hos mine gæster, og som hurtigt fik ben at gå på hos forhandleren. Nu er det "kun" en mere almindelig Côtes-du-Rhône, ligesom  domænets almindelige Côtes-du-Rhône, som er en rigtig god vin til en rimelig pris, og den lidt mere specielle "Cuvée du Chris", lavet på 50% Syrah, gæret på maceration carbonique, som aldrig rigtig er faldet i min smag.
Af Cairanne vine laves der ikke mindre end 4 forskellige på domænet, en Cairanne "Tradition" med den lidt utradionelle druesammensætning: 40% Mourvedre, 30% Grenache og 30% Syrah. Efter lidt lagring en fyldig og charmerende vin. Dernæst har vi Villa Romana, som kommer fra en mark, hvor der, efter fundene at dømme, tidligere har ligget en romersk villa. Denne vin laves på 50% Grenache og 50% Syrah med lavt udbytte. Også denne vin er blevet belønnet med positiv omtale i "Guide Hachette" og medaljer ved Concours des Vins i både Orange og Macon. Dernæst: Gayère Galante, en Cairanne lavet på Mourvedre og Grenache. Det er en vin med en duft af modne røde frugter og den typiske provencalske duft af "garrique" (timian, lavendel, rosmarin og salvie), en vin der kræver et par år eller tre for at være på toppen. Endelig er der huset topvin "G de Gayère", lavet på næsten 100% Grenache fra stokke plantet i 1945 og lagret i 12-18 måneder i 3 år gamle barriques. En kraftig vin med duft af tobak og kakao der kun laves i gode årgange, og som kan give mange Châteauneuf'er kamp til stregen. Nyeste årgang af denne vin er indtil nu 2016.

Tilbage til indhold