Domaine des Amadieu
Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne > Dyrkere i Cairanne
Meget er sket siden Domaine des Amadieu i 2007 blev købt købt af Yves Jean Houser, der er Ingénieur Agronome af uddannelse, og dermed fik sin drøm om at blive vinavler til at gå i opfyldelse. Domaine des Amadieu er på 7 ha, hvoraf de 6,3 er AOP Cairanne og knap 1 ha er Côtes du Rhône Villages (Sainte-Cecile-les-Vignes).
Siden jeg første gang besøgte Yves Houser, er domænet blevet certificeret både økologisk, og ”Demeter” certificeret, dvs. af vinen nu er biodynamisk dyrket. Biodynamikken blev opfundet af Rudolf Steiner i 1924 og bygger på, at man ser hvert enkelt landbrug som en organisme, hvori mennesker, dyr, planter mineraler og det kosmiske system indgår som overordnede elementer. Den biodynamiske vinbonde arbejder efter den biodynamiske kalender, som angiver månens og stjernernes positioner, og opfatter vingården som en organisme og er derfor stort set selvforsynende med råmaterialer til dyrkningen af jorden. Dette kan bl.a. være dækafgrøder, urter, organisk gødning etc, deriblandt den meget omtalte kogødning, der fyldes på kohorn, graves ned vinteren over, omrøres ved håndkraft i dynamiseret vand, og derefter spredes på markerne i forholdet 120 g. gødning pr. ha.
Virket det så? Det er der meget delte meninger om, nogle mener at det bare er noget "new-age" humbug, mens andre tror fuldt og fast, og beviser det ved at lave fortrinlige vine. Undersøgelser har i hvert fald vist, at vinstokke dyrket biodynamisk er mere sygdomsresistente og udvikler et perfekt antal druer i forhold til mængden af blade.
Domaine des Amadieu, hvis nye etiketter viser en stor halvmåne med stjernetegn som symbol på den biodynamiske status, er af det britiske vinmagasin Decanter blevet placeret som nr. 3 på listen over de 50 bedste Rhône-vine med deres Vieilles Vignes.
Domænets mindste vin er deres Côtes du Rhône Villages, det er en frisk og behagelig vin til en billig penge. Men det bliver først rigtig interssant med Cuvée des Garrigues, lavet på 60% Grenache, 20% Syrah og 20% Mourvedre, den er kraftig med krydderi og frugter samt nok garvesyre til at sikre en holdbarhed og udvikling på op til 5 år. Vinen er lagret på ståltanke. Næste skridt op på kvalietsskalaen er Cuvèe Vieilles Vignes, en blød og elegant vin med røde frugter og "garrigue" præget af en delvis lagring på egetræsfade i 18 måneder. Husets topvin hedder Le Haut de Beauregard, hvoraf der kun produceres ca. 2400 flasker om året. Vinen laves på 45 % Grenache, 20 % Syrah, 25 % Mourvedre og 10% gammel Carignan. denne vin lagres på franske egetræsfade i 24 måneder. Det er en elegant vin, hvor aromaen af røde frugter og krydderier går op i en højere enhed med træet fra lagringen. Haut de Beauregard laves nu også i hvid, se nedenstående. Vinene forhandles af Baltzersen Vin
Video med Yves Jean Houser fra Domaine des Amadieu.
De seneste par år har husets topvin, Haut de Beauregard, også kunnet fåes i en hvid udgave. Denne vin laves i meget små mængder (ca. 1200 flasker) på Roussanne, Grenache Blanc, Clairette og Viognier. Vinen har indtil årgang 2016 været lagret på barriques, men i sin stræben efter naturlige vine med så lille en menneskelig indblanding som mulig, er Yves Houser begyndt at eksperimentere med at fremstille denne vin på terracotta krukker, kaldet amforaer. Indtil videre kun delvist, se nedenstående video.