Druerne i Alsace - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Druerne i Alsace

Frankrig > Alsace
De syv søstre - Druerne i Alsace
For begyndere er Alsace et af de letteste vindistrikter at blive klog på. Vinene tappes alle på de høje slanke flasker og skal aftappes i området. Vinene er for det meste enkeltdruevine (der er dog enkelte undtagelser) og druens navn står tydeligt markeret på etiketten. Druerne er også karakteriske for Alsace og dyrkes sjældent andre steder i Frankrig, men findes både i Tyskland og Italien og også i den nye verden, men sjældent, efter min mening, med så godt et resultat som i Alsace.
Under omtalen af hver druesort finder du et par forslag til gode og typiske vine lavet på den nævnte drue.
Riesling regnes for den bedste drue i Alsace, men det også den sværest tilgængelige. Kommer den fra dårlige marker eller dårlige dyrkere kan den være ubehagelig spids og tynd, og selv fra gode dyrkere kræver den ofte nogen lagring før man får det fulde udbytte. En god Riesling er ren og sprød, frisk og med et stejf af citrus og eksotiske frugter, og med alderen kan den få et strøg af "Gout de Petrole", som mange holder af men andre ikke bryder sig om. Vinen passer fint til fisk, skaldyr og lyst kød.
Schaeffer-Woerly, Riesling Grand Cru "Frankstein"
Domaine du Manoir, Riesling "Clos de Letzenberg"
              
Pinot Gris er mere fyldig og robust og mere fed end Riesling. Den kendes på sin duft af bl.a. honning, og har en del mindre syre. Der har i de senere år været en tendens til at lave den mere sød, end jeg synes vinen kan bære. Det gør den fyldig og indsmigrende som ung, men den bliver hurtig flad.
Pierre Henri Ginglinger, Pinot Gris Grand Cru "Pfersigberg"
Domaine Meyer-Krumb, Pinot Gris Grand Cru "Mambourg
Gewurztraminer er nok den lettest genkendelige Alsace vin. Den er meget aromatisk med sin typiske duft af eksotiske frugter (lichi, passionsfrugt og mango), vilde roser, citrus og krydderier. Det er en kraftig, velstrukturet vin med fedme og et diskret syreindhold. Når den er vellavet, er det en fantastisk vin, som passer fint til den lokale Munster ost og til orientalske retter, især karry. Selv holder jeg meget af en god Gewurztraminer, men fra en dårlig dyrker kan det blive for meget, en flad, overparfumeret vin uden dybde.
Domaine Pierre Schueller, Gewurztramine Grand Cru "Eichberg"
Domaine Justin Boxler, Gewurztraminer Grand Cru "Wineck-Schlossberg"
Muscat er den eneste vin der dufter af druer, den kan have en dejlig duft af krydrede friske druer kombineret med en let blomsteragtig duft. I Alsace laves vinen tør og når man drikker den er det næsten som at spise en vindrue. Det et er frisk vin med en let bitterhed og den egner sig fint som aperitif og går fint til asparges.
Domaine Alphonse Hunckler, Muscat  Grand Cru "Kaefferkopf", Cuvée Catherine
Domaine Joseph Cattin, Muscat Grand Cru "Hatschbourg"
Pinot Blanc bruges bl.a. som basisvin for Cremant, og som den almindelige dagligvin, som egner sig til lidt af hvert. Det er en frisk og frugtig vin med en duft af fersken og blomster. Det er en behagelig og blød vin med middel syre, men den kan faktisk mere end det. En god dyrker, der arbejder med Pinot Auxerrois, kan få en kraftig og velduftende vin, som endda sommetider kan forveksles med en Gewurztraminer, og den egner sig også til fadlagring.
Domaine Schaeffer-Woerly, Pinot Auxerrois "Le Patte de Malo" Barriques
Domaine de 7 Vignes, Pinot Auxerrois " Vieilles Vignes"
Sylvaner var tidligere meget udbredt men den er i kraftig tilbagegang, og det er der en god grund til, for normalt er en Sylvaner en temmelig kedelig vin uden meget duft. Den er frisk og tør og nem at drikke, men kun nogle få steder i det nordlige Alace giver den andet end en jævn vin.
Domaine Wittmann, Sylvaner Grand Cru Zotzenberg
Domaine de 7 Vignes, Sylvaner "Saveur d'Automne"
Pinot Noir er Bourgognes rødvinsdrue og eneste rødvinsdrue i Alsace, men i Alsace blev den tidligere brugt til en noget intetsigende rosévin. I dag er mange dyrkere begyndt at interessere sig for den, og det har har vist sig, at den på gode marker og i hænderne på en god dyrker kan give en  god rødvin, fyldig og mørk med duft af kirsebær og hindbær, og hvis den så oven i købet lagres på ny eg, får man pludselig noget som mangen en Bourgogne dyrker ikke behøver at skamme sig over.
Domaine Eblin-Fuchs, Pinot Noir "Moréote"
Domaine des 2 Lunes, Pinot Noir "Lune Noire" og Pinot Noir "Céleste"
Domaine Gerard Metz, Pinot Noir "Cru du Haydi"
Domaine J.L. Schwartz, Pinot Noir "Black to Nature"
Tilbage til indhold