Jumilla
Spanien > Jumilla
I den sydøstlige del af Spanien mellem provinserne Albacete og Murcia ligger vinregionen Jumilla. Jumilla er et af de ældste D.O. certificerede vinområder i Spanien, klassifikationen stammer helt tilbage fra 1966.
Jumilla har flere århundreders historie inden for vindyrkning. Allerede under romerne producerede man vin i området. I midten af 1800-tallet ødelagde vinpesten mange vinmarker i Europa, hvor specielt Frankrig blev hårdt ramt. Hermed begyndte den store opblomstring af Jumillas vinproduktion, da salget af vin til nabolandet Frankrig steg.
Jumillas landskab er karakteriseret ved brede dale og sletter, der er omringet af bjerge. Området ligger mellem Middelhavets kyst og Spaniens centrale højslette. Derfor karakteriseres klimaet i Jumilla som fastlandsklima, der både er påvirket af den korte distance til Middelhavet mod øst og højsletten mod vest. Generelt er klimaet varmt og tørt med cirka 3.000 solskinstimer om året. Der falder kun en lille mængde nedbør, som varierer meget gennem året i forhold til årstidernes storme og store regnskyl. Middeltemperaturen er på 16 grader, hvor de koldeste temperaturer om vinteren kan dykke helt ned under frysepunktet, mens termometeret godt kan komme op over de 40 grader om sommeren.
Jordbundsforholdene i Jumilla varierer mellem leret og kalkholdige, og jorden er generelt set god til at holde på vandet. Dermed kan vinstokkene selv i tørre perioder udnytte vandet i jorden. Jorden er fattig på organiske materialer og har en god struktur med sand, hvilket gør den god luftig. Vinmarkerne er plantet i en højde på 400-800 meter.
I Jumilla er hoveddruen Monastrell (som i Frankrig er kendt under navnet Mourvedre), som dyrkes på cirka 80 % af alle regionens vinmarker. Det er den drue, der bedst har formået at tilpasse sig de klimatiske og jordbundsmæssige betingelser i Jumilla. Det er en oprindelig spansk drue, som er meget udbredt i vinregionerne langs middelhavskysten,og det er den tredje mest plantede drue i Spanien.