Om Bourgogne
Frankrig > Bourgogne
<
>
Hjertet i Bourgogne er Côte-d'or "den gyldne skråning", som strækker sig fra Dijons forstæder og slutter med et lille svirp med halen hvor skråningen svinger mod vest, 48 km længere syd på ved Maranges. Denne næsten ubrudte strækning af vinmarker er igen delt i to områder, Côte-de-Nuits i nord, hvor man finder de fleste af de berømte røde vine, og Côte-de-Beaune i syd, hvor de store hvide vine dyrkes, men hvor man også dyrker røde vine. Desuden regnes de berømte hvidvine fra Chablis ca. 100 km nord for Dijon og Côte Chalonaise omkring Chalon-sur-Saône også med til Bourgogne. (I mange vinbøger omtales Beaujolais også som Bourgogne vin, hvilket det da også er historisk set, men i mine øjne er der tale om to selvstændige områder, bl.a. er druerne nogle andre).
Der findes ca. 100 forskellige appellationer i Bourgogne, men meget stærkt forenklet ser situationen sådan ud:
Nederst på rangstigen finder man de generiske appellationer, Bourgogne Pinot Noir og Bourgogne Chardonnay. De kan komme fra hele Bourgogne distriktet og de store negociant-huse (vinkøbmænd) sammenstikker deres vine af vine fra hele området fra Chablis i nord til Montagny i syd, mens der fra de små selvstændige vindyrkere vil være tale om vine fra marker uden for den kommunale appellation.
Dernæst kommer de kommunale eller Villages vine. De kommer fra marker fra en enkelt kommune og sælges under dennes navn, f.eks. AOP Fixin, AOP Gevrey-Chambertin, AOP Ladoix osv., ofte med et marknavn angivet, f.eks. Pommard "Les Cras". De kan også blandes af vine fra flere kommuner og sælges under betegnelsen Côte-de-Nuits-Villages eller Côte-de-Beaune-Villages. (En dyrker kan også vælge at sælge sin kommunevin som Villages, hvis han mener, kommunens navn ikke er kendt nok.)
Næste trin op er Premier Cru vinene. Disse vine kommer fra marker, som i århundreder har lavet bedre vine end de almindelige kommunale. Premier Cru markerne vil ofte ligge på de bedste beliggenheder midt på skråningen i en højde af 240-320 m, ofte grænsende op til Grand Cru markerne. 1er Cru vinene sælges ofte med marknavnene angivet, f.eks AOP Gevrey-Chambertin 1er Cru "La Perrière". 1er Cru vine kan dog også sælges kun med kommunenavn, f.eks. Volnay 1er Cru. Dette vil ofte være vine fra en dyrker, der kun har små mængder fra de forskellige vinmarker, eller det kan være vine fra de store negociant-huse. 1er Cru vinene udgør ca. 12% af den samlede produktion og priserne starter (hos producenten) ved € 30.
Allerøverst på rangstigen finder vi så Grand Cru vinene. Det er vinene fra de allerbedste marker, og produktionen udgør ca. 3% af den samlede produktion. På etiketten vil kun findes markens navn og betegnelsen Grand Cru, f.eks. AOP Corton, Grand Cru, ikke noget med Bourgogne eller landsbyens navn. Der findes ca. 30 af disse Grand Cru og de interesserede købere formodes at kende dem. Priserne starter (hos producenten) ved € 60 og går lodret op til astronomiske højder hos stjerne-producenterne.
Vine fra Bourgogne laves kun på Pinot Noir for de røde vine og Chardonnay for de hvide. Bourgognes vine kan være et både fascinerende og frustrerende bekendtskab. Fascinerende, fordi vi her taler om nogle af verdens bedste vine, med masser af smags og duftnuancer pakket ind i blødt fløjl. Det er spændende at smage forskellige markvine fra samme producent og fornemme hvordan "terroiret" (marken, jordbunden, beliggenheden) skaber vidt forskellige vine, selv fra marker der ligger klods op af hinanden. Frustrerende fordi priserne for de fleste gode vine efterhånden har bevæget sig udenfor rækkevidde af en almindelig pengepung, men også fordi man, selv når man betaler de høje priser, ikke kan være sikker på kvaliteten. Da det fleste marker i Bourgogne er delt mellem mange ejere (Clos Vougeot har 80 forskellige) kan 1er Cru vinen fra producent X være en fantastisk oplevelse, mens samme 1er Cru mark fra producent Y kan være noget tyndt pjask. Problemet er, at de mange gange koster det samme!!
Nedenstående nogle indtryk fra besøg hos forskellige dyrkere, hvor kvaliteten er i orden. Selv undgår jeg altid vine fra de store negocianthuse og holder mig til de selvstændige producenter, også selvom de somme tider kan være svære at få fat på i Danmark. (Flere af følgende har dog dansk importør.)