Dom. Camille Braun - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Dom. Camille Braun

Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
Domaine Camille Braun ligger i byen Orschwihr i den sydlige del af Alsace. Vingården, der i dag er på ca. 15 ha., har dyrket vin i over hundrede år og arbejder i dag både økologisk og biodynamisk (siden 2008). I smagelokalet har man en lille udstilling,der viser hvordan man arbejder biodynamisk. Gårdens marker er fordelt på ca. 30 parceller, og man ejer parceller i Grand Cru markerne Pfingstberg og Kaefferkopf, men hovedparten af markerne ligger i de to lokale Lieu-dit'er Lippelsberg og især Bollenberg. Bollenberg er en stor kalstensbakke med sit helt eget mikroklima, det tørreste sted i Alsace. Bollenberg er kronet af et kapel, viet til Sainte Croix, men var tidligere i følge overleveringen et samlingssted for hekse, og den dag i dag afbrænder man hvert år i august et stort heksebål (Haxafir) på toppen af Bollenberg.
Domaine Camille Braun laver et mylder af forskellige vine, mellem 30 og 40. Husets basiscuvéer kaldes Tradition, det er vine der især afspejler de forskellige druers egenskaber. Næste trin på stigen er B' de Braun, som alle er vine lavet på druer fra Bollenberg. Dernæst kommer serien Terroirs, som især skal afspejle egenskaberne af de forskellige Terroirs (jordbundstyper) man besidder, og som toppen af kransekagen kommer så Grand Cru vinene, samt de senthøstede Vendanges Tardives og Selection de Grains Nobles. Som noget helt nyt er man også begyndt at fremstille to Naturvine, en Sylvaner Vieilles Vignes og en Riesling. Det er helt tørre vine, vinificeret helt uden tilsætning af svovl.
Vores hovedformål med at besøge Camille Braun var at smage de røde vine, hvoraf man laver 3. En Tradition, som ikke var specielt interessant, samt to fra marker på Bollenberg. Pinot Noir Cuvée Camille fra B' de Braun serien er den billigste af de to. Den lagres delvis på tank og delvist på eg. Det er en frisk og fyldig rødvin med bløde tanniner og masser frugt, lavet til at drikke indenfor 3-4 år efter høsten. Husets røde topvin hedder Rouge d'Alsace Bollenberg fra Terroirs serien. Denne vin lagres på egetræsfade og ligger på bundfaldet indtil den tappes på flaske. Det er på alle måder en stor rødvin med duft af sorte kirsebær og med velintegreret træ. Denne vin har da også fået 3 stjerner (=højeste) i Guide Hachette. En vin der egner sig til at lagre, ifølge vingården op til 15 år.
Tilbage til indhold