Dom. Jean Bourdy
Frankrig > Jura > Dyrkere i Jura
Vingården kan føres tilbage til 1579, og vinene dyrkes i dag efter biodynamiske principper, men samtidig betragter Jean-Francois Bourdy sig som "Conservateur de vins d'autrefois", dvs. han dyrker sin vin efter de gamle traditioner i Jura. Husets eneste rødvin laves på alle tre druesorter, som gæres sammen og som derefter lagres i 3 til 4 år i gamle træfade, før de fyldes på flaske. Nyeste årgang til salg på domænet er derfor flere år gammel for både rød og hvidvin. Husets hvidvin laves på ren Chardonnay, som også laves på den måde, man har brugt i århundreder. De hvide vine lagres også på træfade i 3 til 4 år, før de fyldes på flaske. Både røde og hvide har ifølge domænet et lagringspotentiale på mellem 50 og 100 år. Som bevis på det sælger domænet gamle årgange, helt tilbage til 1913, som garanteres at være i orden, og i kælderen ligger 30.000 flasker vin, hvor de ældste går helt tilbage til 1789.
Foruden den røde og den hvide Côtes du Jura laver huset også to forskellige Vin Jaune, en Côtes du Jura og husets stolthed, en Château-Chalon, fra en vinmark på 0,50 ha. Jeg er normalt ikke særlig begejstret for Vin Jaune, selvom domænet påstår at vinen hører til blandt de to bedste, tørre hvidvine i verden, men Jean-Francois Bourdys Chateau-Chalon er den bedste jeg endnu har smagt. En Vin Jaune er utrolig holdbar og bør ikke drikkes før den har fået tid til at udvikle de sekundære aromaer. Det er et meget risikofyldt arbejde at dyrke Vin Jaune, vinen skal først godkendes ved to smagninger med et år imellem, og i cirka et år ud af 5 lykkes det ikke at lave Vin Jaune, som derfor altid vil være en meget dyr vin. Jean-Francois Bourdys Vin Jaune koster € 35 og hans Château-Chalon koster € 45.
Vi fik en meget engageret og oplysende rundvisning af husets bedstemoder på 84+, og hun anbefalede at drikke Vin Jaune til enten ørred, fois gras eller en Comté-ost.