Rioja - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Rioja

Spanien > Rioja
Da danskerne for alvor begyndte at drikke vin, var det vine fra Spanien man først kastede sig over. Monopol Rouge ("den med Tyren"), en landvin fra la Mancha med 35 g. restsukker pr liter, var den store sælger, og når man voksede fra den, blev vinene fra Rioja danskernes favorit. "Den i sækken" og når det skulle være fint "den med guldtråden" var kendt af de fleste, og Danmark blev verdens største importør af Rioja vine. Her fik man vine, der godt kunne minde om de rigtig fine fra Bordeaux, en god rødvin med tydelig fadlagring.
Men som tiden gik bød andre lande sig til, først Australien, siden Sydamerika og Italien, og Rioja tabte terræn. Kunderne blev lidt trætte af vinene med deres ofte lidt for kraftige egetræssmag, (som endda ofte kom fra nedsænkede poser med egespåner og ikke fra nye egetræsfade) og, på grund af den lange fadlagring, deres noget udtørrede frugt.
I løbet af 1990'erne begyndte ambitiøse dyrkere at vende sig fra systemet med Crianza, Reserva og Gran Reserva. Man begyndte at lave vine med kortere eller slet ingen fadlagring, eller man eksperimenterede med lagring på små eller store fade afstemt efter vinens kvalitet og ikke efter et fast system. Uanset kvalitet må disse vine kun kalde sig DOC Rioja uden anden betegnelse end høståret (Cosecha eller sin Crianza).
Tempranillo er klart den mest brugte drue til de røde vine, men også Garnacha, Graciano og Mazuelo anvendes. Efter Rioja så at sige er "vågnet" op er der sket en rivende udvikling henimod mere moderne og frugtige vine, og Rioja er igen et distrikt det kan betale sig at gå på opdagelse i.
Tilbage til indhold