Dom. Les Grands Bois
Frankrig > Rhône > Sydlige Rhône > Cairanne > Dyrkere i Cairanne
Domaine des Grands Bois ligger midt i Sainte-Cecile-les Vignes klods op af det lokale kooperativs kæmpemæssige bygninger med det store røde tag, hvor navnet Cave Cecilia står skrevet med kæmprstore hvide bogstaver. Det er let at få øje på, lidt sværere er det at få øje på det enkelte skilt ud mod vejen, der viser grusvejen ned til des Grand Bois. Hvis det ikke var fordi vi havde fået en meget dejlig vin fra dette domæne på den lokale restaurant Le Relais (meget anbefalelsesværdig!) havde vi måske heller ikke fået os taget sammen til at finde frem til gården. Domaine les Grands Bois blev oprettet i 1920, men det var først i 1997 efter Mireille Besnardeau (barnebarn af grundlæggeren) og hendes mand Marc havde overtaget gården at man begyndte selv at aftappe vinene. Før var alt blevet solgt til negociant. Vingården er i dag på 48 ha, som er spredt over 7 kommuner, herunder de nye appellationer CDR Village Sainte-Cecile-les Vignes og Suze-la-Rousse samt Cairanne og Rasteau. Vingården laver i dag ikke mindre end 10 forskellige vine, så ved vores besøg valgte vi kun at smage 6 forskellige. Vinene på les Grand Bois har navn efter Mireille, Marc og de tre døtre Philippine, Eloïse og Gabrielle, så kvalitets rækkefølge kan være lidt svær at huske, men vi startede med den nye appellation Côtes-du-Rhône Villages Sainte-Cecile-les-Vignes "Cuvée Philippine" og "Gabrielle", dejlige rødvine lavet på lige dele Grenache og Syrah. Forskellen på de to er kun at "Gabrielle" er lagret på fad i 9 mdr. Dernæst smagte vi de tre vine fra Cairanne. Først "Cuvée Maximilien", den vin, der først havde vakt vores interesse på restauranten, det er en blød og lækker vin lavet på 50% Grenache, 35% Mourvedre og 15% Syrah. Samme blanding går igen i alle Cairanne-vinene, det er kun stokkenes alder og lagring på træ, der udgør forskellen. Næste trin på rangstigen er "Cuvée Mireille" som for en trediedels vedkommende lagres på træfade i 9 måneder. (Coup de Coeur i Guide Hachette 2019). Sidste Cairanne-vin er "Cuvée Eloïse", som lagres på eg, barriques (300 l) og demi-muid (600 l) i 11 måneder. Sidst, men ikke mindst laves en Rasteau-vin "Cuvée Marc" på 50% Grenache og lige dele Syrah og Mourvedre. Vinstokkene til denne vin har nu en alder på knap 20 år, udbyttet er lavt, ca. 30 hl/ha og vine lagrer på demi-muid i 11 måneder. En elegant, fyldig og lækker rødvin, der vinder ved lagring. (Coup de Coeur i Guide Hachette 2019). De dejlige vine fra Domaine les Grands Bois forhandles i Danmark af Vinimportøren.dk og Genereux Vinkælder.