Domaine de 7 Vignes - Bergmanns vinside

Bergmanns Vinside
Gå til indhold

Domaine de 7 Vignes

Frankrig > Alsace > Dyrkere i Alsace
Hvert år, når vi besøger Alsace, forsøger vi, foruden at besøge gamle kendinge, at finde i hvert fald et nyt domæne at besøge. I år faldt valget på Saouliak i Nothalten, ikke at der er noget nyt ved dette domæne, det er 9 generation, der står i spidsen nu. En af grundene til vi valgte at besøge Emmanuel Saouliak var, at han har fået en meget fin omtale i Guide Hachette for en senhøstet Sylvaner!! og en anden, mindre væsentlig grund, var faktisk navnet, Saouliak, der i mine ører lyder lidt grønlandsk, i hvert fald ikke alsacisk - det er dog oprindelig polsk.
Normalt vil man, når man besøger et vinhus i Alsace, blive spurgt hvad man har lyst til at smage - ikke her! Her bliver man bænket ved et bord i smagelokalet og så bliver alle domænets vine linet op foran en, fra de billigste til de fineste, og værsgo "Help yourself", så en smagning her overstås ikke bare på et kvarter.
Laver de så gode vine, absolut! Vore favoritter var en flot Pinot Auxerrois "Vieilles Vignes", en Riesling "Cuvée des Sables", en Muscat og en Gewurztraminer samt den føromtalte Sylvaner "Saveur d'Automne". Normalt regnes Sylvaner druen ikke for noget særligt, den giver i bedste fald friske og lette vine uden nævneværdig aroma (det skulle da lige være tomater!), og en Sylvaner-vin kan hverken være Grand Cru (undtagen netop her i det nordlige Alsace, hvor Grand Cru marken Zotzenberg i århundreder har haft et godt ry for gode Sylvaner-vine) eller Vendanges Tardives. Denne Sylvaner må da heller ikke kalde sig Vendanges Tardives, selvom den er det, og selvom det er en meget flot vin med duft af eksotiske frugter og honning. Det eneste minus efter min smag var husets Pinot Gris, som de i lighed med rigtig mange andre dyrkere i Alsace er begyndt at lave meget sødere end normalt, efter sigende fordi druerne bliver meget mere modne. Jeg tror dog nærmere det er fordi vinene i deres ungdom virker meget fyldige og indtagende og derfor lette at sælge, desværre bliver de også hurtigt fade og slappe, så for eftertiden vil jeg nok hellere kigge efter gode Pinot Auxerrois. (Forøvrigt - har man lyst til at blive modtaget på klingende Alsasisk - og ikke forstå en lyd, så er dette stedet at besøge!)
Tilbage til indhold